Amnesty välkomnar regeringens besked att etablera en samisk sanningskommission

1:38 min

Den internationella organisationen Amnesty International, som jobbar för mänskliga rättigheter, är mycket glada över beslutat att regeringen
och Sametinget ska etablera en samisk sanningskommission i Sverige.

I samband med ceremonin i Lycksele då samiska kvarlevor återbördades från svenska museer den 9 augusti så gav
Helene Öberg, statssekreterare hos Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.
i sitt tal besked om att det ska etableras en samisk sanningskommission.

En Sanningskommission kan belysa historien och relationerna mellan staten och det samiska folket, och regeringens förhoppning att försoning och helande kan åstadkommas på sikt.

Beslutet om en samisk sanningskommision är något som Amnesty International som arbetar för mänskliga rättigheter ser som mycket positivt.

- Vi välkomnar beslutet väldigt mycket. Det är något som vi har påpekat många gånger och andra aktörer, framför allt inom det samiska, har poängterat det stora behovet av en sanningskommission i Sverige för att belysa hur Sverige behandlat och fortsätter att behandla urfolket samerna, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty.

Hon säger också att det inte räcker med ett besked utan det handlar om att se hur arbetet utvecklas.

-  Dels vill vi se att det händer i praktiken och sedan måste arbetet ske med väldigt stor omsorg. Det måste ske på rätt sätt. Det finns stora erfarenheter av sanningskommissioner runt om i världen och där har man mycket att lära. Om man gör en sån här process slarvigt, felaktigt eller utan att tänka sig för så kan det blir fel.

Johanna Westeson säger att försoning är en komplicerad process. Om sanningskommissionens syfte är att skapa försoning så måste det finnas ett stort mod från statens sida att verkligen belysa alla dunkla vrår.

- Den här processen måste också ägas av samerna, vara oberoende och  den måste resurssättas så att det verkligen är möjligt att genomföra den här belysningen. Och sen måste det finnas en koppling till någon form av kompensation och upprättelse, säger Johanna Westeson på Amnesty.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio