IT

SL om överbelastningsattacken: Vi måste utveckla vår säkerhet

1:43 min

Stockholms lokaltrafik, SL, utsattes i dag för en överbelastningsattack som gjorde att både webbplatsen och telefonappen slutade att fungera. Och i går utsattes Trafikverket för en liknande överbelastningsattack, som medförde problem med webbplatsen.

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL, säger att SL kan tvingas se över sin IT-säkerhet i framtiden.

– Vi räknar kallt med att det kan hända igen, och att vi successivt kommer att behöva utveckla vår säkerhet och vårt skydd i takt med att omvärldens förmåga att hota oss ökar, säger Suss Forssman Thullberg.

Överbelastningsattacken mot SL inträffade vid lunchtid och innebar problem med både med SL:s webbsida och app. Tjänster som visar hur resenärerna ska planera sin resa, information om störningar i kollektivtrafiken och biljettförsäljningen i appen slutade fungera. Enligt SL använder ett par hundra tusen resenärer de så kallade planeringstjänsterna varje dag.

Vem som står bakom attacken och varför den gjordes vet man inte.

I går utsattes Trafikverket för en överbelastningsattack som gjorde det svårare att komma åt tjänster som Trafikverket tillhandahåller vi internet och trafikverkets egen personal hade svårare att surfa.

Mathias Persson, IT-direktör på Trafikverket, säger att problemen som uppstod inte var så allvarliga, och störningarna var avhjälpta i går kväll, men man kommer att gå till botten med det som hänt.

Han säger att överbelastningsattacken mot SL gör att Trafikverket kommer att vara ännu mer på sin vakt. Han utesluter inte att överbelastningsattackerna kan ha ett samband.

– Vi hade liknande aktiviteter hösten 2017 som var betydligt mer besvärande, och då var både vi och SL och SJ och andra aktörer inom transportområdet drabbade så då kunde man i alla fall se ett mönster utan att veta orsaken, säger Mathias Persson, IT-direktör på Trafikverket.