Motdemonstranter väntas

Spänt i Portland inför stor Vit makt-demonstration

2:41 min

I Portland i USA-delstaten Oregon ska flera extremhögergrupper, de flesta ur den amerikanska Vit makt-rörelsen, senare i dag genomföra en stor demonstration som befaras bli våldsam.

Extremhögern kommer att mötas av motdemonstranter, och båda sidor befaras ta till våld, efter en hotfull verbal upptrappning inför det som tros bli den största Vit makt-manifestationen på flera år i USA.

– Jag tänker stanna hemma, säger LaJune, som är långt ifrån den enda Portlandbon jag träffar som inte tänker gå utanför dörren i dag.

Avgörande för henne är att Vit makt-demonstranterna uppmanats att ta med sig vapen, och det, säger LaJune, är väldigt skrämmande.

Det blir en på många sätt annorlunda lördag i Portland i Oregon.

Samtliga av stadens runt tusen poliser är i tjänst, och de har förstärkts med, bland andra, delstatspolis, nationalgarde och den federala polisen FBI.

Många affärer och restauranger i centrala Portland har stängt, gator och kvarter är avspärrade och stadens politiker uppmanar människor att hålla sig borta, eller inomhus, under lördagen.

Universitetsstaden Portlands progressiva profil har gjort den känd som en sorts amerikansk huvudstad för vänstergrupper och -aktivister, för antirasister, feminister och HBTQ-personer.

Det gör att USA:s nynazister och nyfascister, vita nationalister och Vit makt-förespråkare valt ut Portland som en symbol för allt de är emot, säger Joel.

På andra sidan Vit makt-grupperna står Portlands antifascistgrupper, som kallas Antifa och som motsvarar AFA i Sverige. Bland Antifa-anhängarna finns de som både förespråkar och använder våld mot sina motståndare.

– Men det är ett förfärligt misstag av Antifa att även de använder våld, det spelar Vit makt-anhängarna rakt i händerna och jag önskar att de lät bli, säger Joel, själv gammal vänsteraktivist.

Blodiga sammandrabbningar mellan höger- och vänstergrupper har ägt rum flera gånger i Portland de senaste åren, men den här gången sker allt i ett extra uppskruvat klimat.

Det beror framförallt på dådet i El Paso i Texas nyligen, där gärningsmannen nu utreds för inhemsk terrorism efter att utan omsvep ha erkänt att hans mål var att döda så många mexikaner och andra latinamerikaner som möjligt.

Även ett dödligt skottdrama på en festival i Oregons södra grannstat Kalifornien häromveckan utreds nu som terrorism.

Och även om det är svårt att mäta så finns en utbredd uppfattning att vitmaktgrupper i USA har flyttat fram sina positioner.

Portlandsstudenten Julia tycker att Vit makt-problemet bara växer i USA, och att det mycket beror på president Trumps tonfall och politik.

Flera politiker och polisföreträdare i Portland har uttryckt oro för att det som sent i kväll svensk tid äger rum här riskerar att bli ett nytt Charlottesville.

Det är i dagarna precis två år sedan som Vit makt-förespråkare, nazister och andra extremhögergrupper samlades i Virginia och möttes av mängder av motdemonstranter.

En kvinna dog och 19 personer skadades när en Vit makt-man körde sin bil rakt in i en folkmassa.

Nathalie är orolig för att nåt liknande ska hända i Portland i dag, och kommer också att stanna hemma i dag. Och hon säger att även om det inte blir så våldsamt så är det illa nog att vitmaktmanifestationen överhuvudtaget äger rum.