Kritik mot regeringen

Lågmälda protester i Moskva

2:11 min

Den förväntade demonstrationen i Moskva uteblev i dag. Istället ordnade proteströrelsen små enskilda manifestationer på flera platser runt om i staden.

Ur en ensam högtalare som står på en parkbänk hörs en välkänd rysk protestsång. Dussintals med journalister går runt och letar efter demonstrationer som aldrig börjar och grupper med kravallpoliser patrullerar gatorna med avtagna hjälmar hängande på uniformerna.

Proteströrelsen som tre helger i rad ordnat allt större demonstrationer bytte i dag taktik. Istället för ett gemensamt torgmöte spred enskilda oberoende politiker och aktivister ut sig på olika platser i parksystemet på Moskvas boulevarder.

Där stod de en och en och höll upp skyltar med olika politiska budskap. Det handlade om krav på att oberoende kandidater ska få delta i lokalvalen och att demonstranter som gripits vid tidigare protester och nu sitter häktade ska släppas.

46-åriga Angelina Juganova står med en skylt med budskapet att den 21-årige studenten Jegor Zjukov ska friges. Zjukov riskerar upp till åtta års fängelse anklagad för att ha organiserat tidigare gatuprotester som saknat tillstånd. Juganova säger att hon inte kan tiga när läget är som det är.

– Jag är inte rädd för att visa öppet vad jag tycker, säger Angelina Juganova.

100 meter längre bort i samma park står Andrej Morev och håller upp en annan skylt. Morev är ordförande i en stadsdelsnämnd i centrala Moskva. Han säger att protesterna inte längre i första hand handlar om att låta oberoende kandidater ställa upp i valet utan om att ändra själva vallagen.

– Myndigheterna bryter mot grundlagen och mot människors uppfattning om grundläggande rättvisa i samhället, säger Andrej Morev.