KD utreder Kinakoppling

2:05 min

Efter P1-programmet Konflikts avslöjande att kristdemokraten Lydia Liu, kommunfullmäktigeledamot i Nacka, haft kontakter med kinesiska kommunistpartiets påverkansorganisation Enhetsfronten kommer Kristdemokraterna att utreda det som hänt.

– Vi ska samla in så mycket fakta vi kan kring det här och efter det avgöra om man kan vara kvar som företrädare för Kristdemokraterna när man har sådana kontakter, säger Peter Kullgren, partisekreterare i Kristdemokraterna.

Konflikt i P1 tittade närmare på det kinesiska kommunistpartiets påverkansavdelning Enhetsfronten. En avdelning som arbetar med att öka det kinesiska kommunistpartiets inflytande i världen.

I programmet berättades att den kristdemokratiska kommunpolitikern Lydia Liu, kommunfullmäktigeledamot i Nacka, varit på möten i Sverige med företrädare för Enhetsfronten.

Lydia Liu är också verksam i flera organisationer med kopplingar till Kina. Bland annat i en organisation som ska främja affärskontakter mellan Sverige och Kina.

Lydia Liu, sa till Konflikt att de personer hon träffade har flera olika roller, förutom att företräda Enhetsfronten, som till exempel att främja företagande.

Hon sa också att hon inte har något problem med att hålla isär sin egen roll som politiker och som företrädare för de olika organisationerna.

– Allt det jag gör måste vara bra för Sverige, om det är bra för Kina med så är det dessutom bättre, sa hon då.

Enligt Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren har partiet efter Konflikts avslöjande börjat att utreda det som hänt. När utredningen är klar kan han inte säga.

– Vi hanterar den här frågan skyndsamt,  säger Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren.