Protester

Minst 100 000 på Hongkongs gator

2:06 min

Minst 100 000 Hongkongbor sluter upp i nya demonstrationer mot det politiska styret och polisen.

Förhoppningen är att dagens protester ska visa att demokratirörelsen har ett brett stöd bland stadens invånare. Bilderna från Victoria Park i centrala Hongkong under söndagen känns igen.

Tusentals demonstranter trotsar vädret och bildar med sina paraplyer ett färgglatt hav. Men veckans protestyttringar har annars kännetecknats av en allt mer upptrissad stämning mellan demonstranter och polisen.

– De flesta av oss håller med om att det är jätteviktigt att hålla protesterna i dag lugna, säger Ben, 24, som deltar i marschen från Victoriaparken.

Förra helgen fick en kvinna en projektil i ögat och riskerar att bli av med synen. Händelsen har spätt på ilskan mot polisen, som anklagas för övervåld. Demonstranter har visat sin solidaritet med kvinnan genom att bära lappar eller ögonbindlar för sitt ena öga.

Bland dem har hörts slagord som ungefär kan översättas med "öga för öga", med adress Carrie Lam.

– Det betyder att hon ska ge ögat tillbaka till tjejen som blev skjuten av polisen och förlorade sitt öga, säger sjuksköterskestudenten Tai, 22.

Men de har också slagit tillbaka mot polisens våld. Demonstranternas svar i veckan, då en civilklädd polis och en reporter från Fastlandskina utsattes för demonstranternas vrede på Hongkongs internationella flygplats, verkar dock ha ett pris.

Bedömare beskriver hur det finns en tvekan inför att visa sitt stöd för proteströrelsen efter den våldsamma incidenten. Uppslutningen under dagen väntas ge en fingervisning om så är fallet.

Om våldsamheter bryter ut skulle det däremot kunna intensifiera hoten från Fastlandskina om ett militärt ingripande. Uppgifter från tidigare i veckan tyder på att kinesiska trupper befinner sig i staden Shenzhen, nära gränsen till Hongkong.

– Jag vill inte säga att en militär intervention är trolig, men att gå demonstranterna till mötes skulle kunna ses som ett svaghetstecken. Xi Jinping behöver hitta en medelväg, en snabb lösning som inte innebär att han tappar ansiktet, säger Tim Rühlig, Kinakännare vid Utrikespolitiska institutet.

Bland arrangemangen under söndagen finns en demonstration som utlysts av organisationen Civil Human Rights Front, som anordnade en miljonhövdad protestmarsch i början av juni. Demonstrationen äger rum i Causeway Bay, mitt i stadens myllrande shoppingkvarter.

Hongkongs proteströrelse, som nu är inne på sin elfte vecka, blommade upp som en konsekvens av ett kritiserat lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Trots att lagförslaget lagts på is har demonstrationerna fortsatt som en protest mot vad många Hongkongbor ser som en urholkning av stadens relativa självständighet.