Tove Alexandersson vill ”göra en Johaug”

2:07 min

Efter tre guld i orienterings-VM: Nu avslöjar den största stjärnan i Radiosport-intervju att hon vill sätta en bra tid i friidrott.

Det är dagen efter Sveriges mest framgångsrika VM i orientering i historien. Det blev fyra guld och två silver. Så många guldmedaljer samlade Sverige även vid ett tidigare VM, men då blir det inga silvermedaljer.

Tre av de fyra guldloppen var Tove Alexandersson inblandad i. Hon vann själv långdistansen, överlägset. Hon vann också medeldistansen, efter sekunddrama. På den avslutande stafetten hade hon den andra sträckan i guldlaget.

Härnäst väntar avslutningen i världscupen. Men framöver vill hon också testa sin löpförmåga på friidrottsbanan. Det berättar hon i intervju med Radiosporten i Norge.

– Absolut. Nästa år blir det ju enbart sprintgrenar i VM, så då kommer det att bli mycket träning på hårt underlag, säger Tove Alexandersson.

– Då blir det en hel del träning på bana. Och då blir jag säkert sugen på att springa också något banlopp, och sätta någon bra tid på någon av de kortare distanserna.

Vilka distanser kan vara aktuella?

– Det är framför allt 3 000 och 5 000 meter. Det är mest likt sprinten i orientering. Jag tänker att tävling är den bästa träningen.

Men hon säger att hon inte kommer att satsa hårt på att bli en bra banlöpare. Det är sprintorienteringen som blir det största fokuset, med tanke på VM i Danmark.

Hur reagerade du på Therese Johaugs resultat på 10 000 meter i norska mästerskapen (15:e tid i Europa i år)?

– Jag vet att hon är otroligt löpstark, även i uppförslopp. Det är fortfarande sjukt imponerande, så hon är verkligen en inspirerande idrottare, säger Tove Alexandersson.