Toppmöte

Macron hoppas bli fredsmäklare i Ukraina

2:00 min

När Rysslands president Vladimir Putin i dag besöker Frankrike är kriget i östra Ukraina en av de viktigaste frågorna på dagordningen.

Signalerna som kommit från Frankrike är att det är dags att sätta press på Ryssland för att på allvar få igång fredssamtalen om kriget i östra Ukraina, ett krig som under fem år krävt mer än 13 000 människors liv. Den franske presidenten Macron försökte få igång förhandlingarna redan för två år sedan, när Vladimir Putin besökte Versailles, men de samtalen gav i slutändan inga resultat.

För en månad sedan slöts ännu ett avtal om eldupphör i den så kallade Minskgruppen, där förhandlingar pågått mellan Ukraina, Ryssland och den europeiska säkerhetsorganisation OSSE sedan krigsutbrottet 2014. Men bara de senaste dagarna har ukrainska medier rapporterat om upprepade beskjutningar från bland annat granatkastare mot ukrainskkontrollerat territorium på en rad platser längs kontaktlinjen.

För knappt två veckor sedan dödades fyra ukrainska soldater under granatbeskjutning av byn Pavlopil i Donbass.

Den nye ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, som tillträdde i maj har tidigare öppnat för fredssamtal med Ryssland. Men efter sommarens återkommande beskjutningar och stigande dödstal har Zelenskyjs ton gentemot Putin hårdnat när det gäller de framtida villkoren för en eventuell fred.

För Macron handlar handlar det nu i första hand om att få Putin till förhandlingsbordet om samtalen ska komma igång. Ett av hindren för fredsförhandlingar är att den ryska sidan inte erkänner sig som en part i konflikten trots fem år av återkommande rapporter om rysk militär inblandning i östra Ukraina.