Spanien låter migranter gå i land på Menorca

2:24 min

Spanien har erbjudit räddningsfartyget Open Arms – som varit fast på Medelhavet med över 100 migranter i 18 dygn – att gå iland på Balearerna. Organisationen bakom fartyget anser att förslaget, som kräver ytterligare tre dagars seglats, är obegripligt med tanke på läget ombord.

Sex EU-länder har sedan tidigare erbjudit sig att tillsammans ta emot migranterna när de väl kommit iland. Ytterligare ett räddningsfartyg, norskflaggade Ocean Viking, befinner sig på Medelhavet med drygt 350 människor ombord i väntan på tillåtelse att gå i hamn i ett EU-land. Men frivilligorganisationen Proactiva Open Arms anser att spanska hamnar ligger för långt bort.

Vi kan inte riskera säkerheten för de här människorna. De behöver komma iland nu – vi befinner oss i ett humanitärt nödläge, förklarade Laura Lanuza från organisationen i helgen, som argument för att tillåtas gå iland på ön Lampedusa, utanför vilken fartyget ligger för ankar.

Det dekret som Italiens inrikesminister Matteo Salvini utfärdade för att stoppa det har hävts av italiensk domstol, men bortsett från 27 minderåriga som släpptes iland i lördags efter påtryckningar från premiärminister Guiseppe Conte, vägrar Salvini fortfarande låta båten anlöpa Italien.

Salvini, som representerar det främlingsfientliga regeringspartiet Lega – och som bland annat har hävdat att migranterna har flytt ett låtsaskrig och bara låtsas vara sjuka – utreds nu av åklagare för sin hantering av Open Arms.

– Ska jag behöva sluta i fängelse för att jag skyddar det här landets gränser och säkerhet? Jag kommer att göra det, om det blir nödvändigt, säger han i en video på sociala medier.

I ett videoklipp filmat från båten under söndagen syns flera personer i flytvästar simma bortåt, mot land.

– Vi har varnat i dagar. Människor hoppar överbord, det är slagsmål, panik och folk har ångestattacker. Vad mer är det som krävs? Döda människor? Ska de som inte dog i havet behöva dö på Open Arms? Är det vad som krävs för att vi ska få gå iland?, frågar sig organisationens grundare Oscar Camps i ett videoklipp från båten.