Nu har pitesamiskan eget skriftspråk

4:53 min

Idag är det en glädjedag för många som i åratal jobbat för att det lilla språket pitesamiskan ska kunna skrivas. Idag hölls en sammankomst i Arjeplog för det officiella godkännandet av ortografin.

Se vad språkarbetaren Nils Henrik Bengtsson säger om dagen i videoklippet i artikeln. Och lyssna på ljudklippet på samiska, när vår reporter var på plats i Arjeplog.

För tio år sedan samlade en grupp i Arjeplogs sameförening ord på pitesamiskan. Deras arbete blev en ordbok som nu ligger till grund för den pitesamiska ortografin.

Pitesamiskan blir det femte samiska språket i Sverige som får en egen ortografi. För tre år sedan godkändes umesamiskan under högtidliga former i Lycksele. Sedan tidigare finns det ortografier på nordsamiska, sydsamiskan, lulesamiskan.

Nils Henrik Bengtsson var en av dem som för tio års sedan jobbade i sameföreningnens pitesamiska språkgrupp. För honom är det en glädjedag idag.

– Det här hade jag aldrig vågat hoppas på, säger Nils Henrik Bengtsson.

Enligt Sametinget så finns det ungefär 40 personer som pratar pitesamiska, de flesta bor i Sverige. Men det var samer i Norge, med Knut Sundsfjord i spetsen som för över tio år sedan kom med idén att till att börja samla in pitesamiska ord.

Ann Charlotte Sjaggo, sekreterare i den pitesamiska arbetsgruppen som jobbat med ortografin berättar att i och med att pitesamiskan blir godkänd så kommer den att synas i skrift i fler sammanhang och även ortnamn på lantmäteriets kartor kan komma att ändras. Även resurser och intresset kommer att öka.
– Jag tror att det kommer att innebära en hel del, nu kan man räkna med pitesamiskan, säger Sjaggo.

Det finns redan en ordbok och grammatikbok på pitesamiska. På uppmaning av samer har Arjeplogs kommun sedan flera år tillbaka skrivit bland annat skyltar på pitesamiska.  I och med att Sametingen nu godkänner ortografin så blir pitesamiskan ett officiellt språk och fler kan använda det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio