Fästingar

Rekordmånga vaccinerar sig – men TBE minskar inte

2:01 min

Svenskarna vaccinerar sig mot TBE som aldrig förr. På tre år har antalet sålda vaccindoser fördubblats, enligt uppgifter från läkemedelsbolagen. Men trots det fortsätter den fästingburna smittan sprida ut sig över landet.

– Vi kan ha 120 vaccinationer på en dag, beroende på var vi står, säger Britta Hedefalk som jobbar på en ambulerande vaccinbil som kör runt i centrala Stockholm.

400 kronor kostar en vaccindos mot TBE vid den här vaccinbussen. För att ha fullgott skydd krävs två, helst tre vaccindoser.

Den fästingburna TBE-smittan som kan orsaka hjärntrötthet, talrubbningar och förlamning, har ökat stadigt i flera decennier och spridit sig till flera delar av landet. Just i år är vädret med lagom värme och nederbörd särskilt gynnsam för de fästingar som bärs smittan.

Hittills i år har 162 personer insjuknat i TBE i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten och det är den nästa högsta siffran som uppmätts så här långt in på sommaren.
 
Samtidigt säljs TBE-vaccin som aldrig förr. Pfizer, ett av de två läkemedelsbolag som säljer TBE vaccin i Sverige, har fram till augusti sålt 880 000 doser, vilket är 10 000 fler än under hela fjolåret. På tre år har företagets försäljning av TBE- vaccinet fördubblats. En ungefär lika kraftigt försäljningsökning av vaccin kan läkemedelsbolaget GSK rapportera.

Idag saknas register över vilka som tar TBE-vaccin, men enligt Andreas Palmborg som är medicinskt ansvarig på Pfizer så är det i regioner dit TBE-smittan letat sig relativt nyligen – Västra Götaland, Värmland och Västmanland - där försäljningen ökar mest.

Marika Hjertqvist vid Folkhälsomyndigheten menar att utan vaccineringen skulle utbredningen av TBE vara ännu värre.

– Man kan väl anta att ökningen skulle ha varit ännu större om inte så många vaccinerade sig, säger hon.