El Salvador

Kvinna frikänns från mordmisstanke efter missfall

2:14 min

I El Salvador frikändes den 21-åriga kvinna som tidigare dömts till 30 års fängelse för mord efter att hon fött ett dödfött barn. Många aktivister hoppas nu att domen kan påverka den hårda abortlagstiftningen i landet.

Det var jubel och cumbia utanför rättsalen i Cuidad Delgado i El Salvador när beskedet kom att 21-åriga Evelyn Hernandez frikänts. Kvinnoorganisationer och medier hade samlats utanför rättssalen för att följa fallet som fått stor internationell uppmärksamhet.

Evelyn Hernandez blev gravid efter en våldtäkt och fick missfall när hon var 18 år gammal. 2017 dömdes hon till 30 års fängelse för mord och satt fängslad i över tre år innan Högsta domstolen valde att ompröva hennes fall.

Teodora del Carmen Vasquez som själv anklagades för abort och satt fängslad i 10 år innan hon släpptes satt med i rättegångssalen för att stötta Evelyn Hernandez. Hon säger att när hon kände sig helt överväldigad när beskedet kom att Evelyn frikänts

– Kampen är ännu inte över, det finns fortfarande 16 kvinnor fängslade, säger Teodora del Carmen Vasquez.

El Salvador har en av världens strängaste abortlagar som kriminaliserar all typ av avbrott av graviditet. Lagar som enligt människorättsorganisationer främst drabbar fattiga kvinnor i landet

– Det här är en viktig händelse för den feministiska kampen i El Salvador och hela Latinamerika, säger Sara Garcia från organisationen för avkriminalisering av abort.

Hon hoppas att gårdagens beslut på något sätt påverkar politikerna i landet för att ändra den hårda abortlagstiftningen.

Utanför rättssalen höll Evelyn Hernandez ett kort tal där hon tackade alla som stöttat henne. Hon bad folk att inte glömma dem som fortfarande satt fängslade.