Linköping

Polisbyggnad förstörd i detonation

1:28 min

En av polisens förrådsbyggnader i garnisonsområdet i Linköping totalförstördes i natt i en detonation. Det var efter att bombskyddet kallats in till platsen då man i går upptäckt ett farligt föremål.

Vid fyra på måndagseftermiddagen inleddes evakueringen av Garnisonsområdet i Linköping efter att polisen hittat sprängdeg i sadeln på en moped, enligt uppgifter till Aftonbladet. Sprängdegen ska dessutom ha varit täckt med spikar.

Mopeden fanns hos polisen i lokalen för stulen gods och skulle precis återlämnas till ägaren då upptäckten gjordes. 170 personer fick evakueras och totalt påverkades cirka 3 000 personer i närområdet.

Nationella bombskyddet kallades in och vid midnatt hördes en kraftig smäll över delar av Linköping. Det var då bombskyddet genomförde vad som skulle vara en kontrollerad sprängning av föremålet.

Men någonting gick fel och sprängningen blev kraftigare än vad polisen hade tänkt. Bilder från platsen ses en av polisens byggnader som blivit totalförstörd.

– Det gick väl inte helt som man hade hoppats eftersom det blev en så pass kraftig detonation. Samtidigt hade man tagit höjd för det, det var därför man evakuerade området, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn.

Vad var det som orsakade en så pass kraftig smäll?

– Det vet jag inte. Det var Nationella bombskyddet som ledde den delen av insatsen.

Huruvida det var bombskyddet som gjorde något fel eller om det var det farliga föremålet som ledde till den kraftiga sprängningen och i förlängningen den förstörda förrådsbyggnaden vet inte Erik Terneborn just nu.

Även fönster i närheten ska ha blåst ut efter detonationen, enligt uppgifter. Men exakt hur stora skadorna är kommer att undersökas under morgonen, säger Erik Terneborn.

Inga personskador har rapporterats.

Avspärrningarna har nu hävts och de byggnader som utrymts, bland annat ett äldreboende och ett hem för ensamkommande, ska få komma tillbaka. En anmälan om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har upprättats.