Popmusiker uttalar sig till stöd för Kina

2:01 min

Efter att flera skådespelare den senaste tiden uttalat sig till stöd för Fastlandskina kring de prodemokratiska protesterna i Hongkong – så är det nu popmusikens tur.

Lay Zhang är en av alla artister fostrade i den asiatiska K-pop industrin. Fenomenet och tv-talangtävlingen som genom åren till exempel ligger bakom hitlåten "Gangnam style".

Lay Zhang är nu en av minst åtta fastlandskinesiska popstjärnor från K-pop industrin och en från Taiwan och en från Hongkong som offentligt ställt sig på Pekings sida i den låsta Hongkongfrågan.

Efter att en fastlandskinesisk flagga togs ner och slängdes i vattnet av prodemokratiska aktivister i Hongkong för några veckor sedan så kommenterade Lay Zhang och några av de andra K-popartisterna på sina konton på den sociala media plattformen Weibo. Där han skrev att han var "en av 1,4 miljarder beskyddare av den kinesiska flaggan".

Det här har av vissa tolkats som det senaste exemplet på hur kändisar och företag tagit ställning för Peking för att inte riskera att hamna utanför den omfattande och lukrativa kinesiska marknaden.

Kampsportsikonen och Hongkongfödde skådespelaren Jackie Chan har också uttryckt stöd för Peking i samband med protesterna.

Och i förra veckan gav huvudrollsinnehavaren i Disneys kommande storfilm Mulan sitt stöd till Hongkongpolisens agerande. Men det finns också artister som stöder protesterna.

Den Hongkongbaserade popartisten och aktivisten Denise Ho som sedan 2014 är bannlyst i Kina som sade så här till en fransk tv-kanal för några dagar sen.

– De är nog inte så nöjda med mig men jag försöker göra det rätta och stå på folkets sida, säger Denise Ho.