Italien

Premiärministerns avgång kan hindra nyval

2:04 min

Under kvällen lämnade Italiens premiärminister Guiseppe Conte in sin avskedsansökan, det uppger italienska medier. Det innebär att han undviker en misstroendeomröstning och kanske ett hotande nyval. Contes besked kom efter en turbulent dag i senaten.

– Inrikesministerns beteende de senaste dagarna är respektlöst och okunnigt.

Det var ord och inga visor när premiärminister Giuseppe Conte i eftermiddags läxade upp inrikesminister Matteo Salvini i den italienska senaten för att han kastat in Italien i en regeringskris.

Salvini som tillhör högerpopulistiska Lega lämnade för snart två veckor sedan in en misstroendeförklaring mot regeringen Conte – som Salvini själv är inrikesminister i.

Orsaken är att han tycker att samarbetet med det andra regeringspartiet antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen har gått för trögt.

Partierna har hamnat i konflikt när det gäller flera politiska frågor. I sommar om valet av en ny ordförande för EU-kommissionen, en skattereform och nu senast bygget av en snabbtågslinje mellan Turin och Lyon i Frankrike.

Premiärminister Conte slog i dag ifrån sig Salvinis kritik. Han menar tvärtom att regeringen uträttat mycket och att Salvinis önskan om nyval är oansvarigt och fel.

– Man kan inte lämna ett samarbete bara för att det går trögt, sa Conte.

Matteo Salvini som satt med huvudet böjt under uppläxningen och såg sammanbiten ut svarade att han fått nog med förolämpningar redan och att han inte är rädd för italienarnas dom.

Salvini har medvind just nu och hoppas att ett nyval ska ge honom ett starkare stöd i parlamentet, så att han kan genomdriva sin politik utan att hela tiden behöva förhandla med Femstjärnerörelsen, som står långt ifrån Lega politiskt.

Nu får president Sergio Mattrella i uppgift att försöka hitta ett ny regering. Om inte det går så kommer han att utlysa nyval.