Efter demonstrationerna

Ryssland ska utreda utländsk inblandning i protesterna

1:55 min

Det ryska underhuset duman har utsett en kommission som ska utreda eventuell utländsk inblandning i sommarens politiska protester i Moskva.

– När man lägger sig i Rysslands inre angelägenheter måste vi göra allt för att sätta stopp för det, sa talmannen i det ryska underhuset Duman, Vjatjeslav Volodin, under en presskonferens. Ledarna för de olika politiska blocken i Duman avbröt sin sommarledighet för att ta beslut om den nya kommissionen.

Uppdraget för kommissionen blir att utreda hur den utländska inblandningen sett ut i samband med gatuprotesterna i Moskva inför höstens lokalval. Under juli och augusti har tiotusentals demonstrerat mot att oberoende kandidater strukits från valet.

Ryska politiker pekar på flera fall där utländska medier eller ambassader tycks ha uppmanat till deltagande i protesterna. Bland annat hade USA:s ambassad i Moskva en karta på sin hemsida med detaljer om var en protestmarsch skulle hållas för att informera om trafikläget i den ryska huvudstaden den dagen.

Dessutom anklagas den tyska radio- och tv-kanalen Deutsche Welle för att i sociala medier ha uppmanat folk att komma ut på Moskvas gator och delta i protesterna.

Rysslands president Vladimir Putin kommenterade för första gången sommarens demonstrationer under sitt besök i Frankrike den här veckan. Putin sa att alla ryska medborgare har möjlighet till lagliga fredliga protester men att varken myndigheterna eller någon grupp i samhället har rätt att bryta mot landets lagar.

Proteströrelsens representanter säger å sin sida att demonstrationerna varit fredliga och att det är kravallpolisen som utövat våld under massgripandena.