"Amazing Grace" är helt amazing!

2:00 min

Tidernas mest sålda gospelalbum är Aretha Franklins "Amazing Grace" från 1972. Inspelningen följdes av ett filmteam. Nu, 47 år senare, kommer filmen.

Aretha Franklins "Amazing Grace" spelades in i en baptistkyrka i Los Angeles. Filmteamet som fanns på plats under inspelningen leddes av Sydney Pollack. Men någon film blev det inte - förrän nu.

Kulturnytts kritiker Måns Hirschfeldt - vad är "Amazing Grace" för film?

– Ett unikt dokument och en unik upplevelse skulle jag nog kalla det. Det är inte en ren konsertfilm i traditionell bemärkelse utan lika mycket en film om de här två kvällarna i kyrkan, en rätt transparent bild av hela situationen. Det är kameramän lite överallt, någon spiller vatten i elektriciteten, det är instruktioner till publiken om att det kan bli omtagningar och de måste de tjoa på samma ställe igen ställe och så vidare.

Men unik upplevelse, sa du. På vilket sätt?

– Kameran kommer så nära, ändå inpå Franklins svettpärlor och det vi är med om är hur den här overkliga rösten kommer ur henne med sådan kraft att hon nästan måste hålla i sig i predikstolen och sedan ser vi vad den gör med publiken och med dom andra sångarna i kören. Det skildrar en kommunikation, ett möte, en reaktion, konsten i den stund som den händer och blir till. Och det där når en i biosalongen också. Det är rent omtumlande.