IT

Säkerhetshål i Stockholms it-system för skolan

0:25 min

Ett omfattande säkerhetshål i det digitala verktyget Skolplattformen, som används av stadens samtliga skolor och förskolor, har upptäckts.

En säkerhetslucka har upptäckts i det omstridda it-systemet Skolplattformen som är en gemensam digital plattform för Stockholms stads samtliga förskolor och skolor, det rapporterar Dagens Nyheter idag.

Hålet upptäcktes under onsdagsmorgonen i den del av plattformen som är riktad till föräldrar och en användare som Dagens Nyheter har varit i kontakt med berättade att han enkelt kunde se personnummer från både lärare och elever men även se elevers omdömen. Efter att luckan blev känd stängde Stockholms Stad ner de berörda delarna av plattformen.

Omfattningen av säkerhetshålet är än så länge inte fastställt, men Stockholms stad har nu inlett en felsökning för att se vad det är som har hänt.

Skolplattformen är det digitala system som bland annat används för frånvaroanmälan av barn och där det dessutom finns omdömen om eleverna. Det har tidigare kritiserats bland annat för stora tekniska problem

På plattformen finns personuppgifter om lärare och elever från samtliga av Stockholms skolor, förskolor och vuxenskolor, inklusive särskolor.