BREXIT

Johnson: Vi kommer att klara det

1:39 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hoppas att det går att lösa brexitproblemet med gränsen mellan Irland och Nordirland inom de kommande 30 dagarna. Det sa hon på en gemensam pressträff hon höll med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför deras möte i Berlin kväll.

Inför en skog av fotografer fick Boris Johnson ett varmt mottagande i Berlin i kväll med militär hedersvakt. Frågan är om mötet är lika trevligt.

Boris Johnson sa att det utträdesavtal som finns mellan EU och Storbritannien inte är acceptabelt.

– Reservlösningen måste bort, sa Boris Johnson och syftade på den del i avtalet som ska garantera att det inte blir gränskontroller mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland vid utträdet.

Storbritannien skulle riskera att låsas in i EU:s regelverk utan att kunna påverka, menade Boris Johnson.

Angela Merkel som tillsammans med övriga EU tidigare har sagt att det inte är aktuellt att omförhandla utträdesavtalet med britterna sa i kväll att tanken är att reservlösningen inte ska behöva användas, de ska hitta en lösning på gränsfrågan.

– Den lösningen hittar vi förmodligen under de kommande två åren, sa Merkel, eller kanske redan inom de närmsta 30 dagarna, varför inte? Då skulle vi vara ett stort steg på vägen, sa förbundskanslern.

Under onsdagskvällens samtal diskuterar Merkel och Johnson brexit, men förhoppningarna om ett genombrott är små. Under torsdagen åker Storbritanniens premiärminister vidare till Paris för att försöka få president Emanuel Macron att vilja öppna förhandlingarna igen. Nås ingen lösning lämnar britterna EU utan ett avtal den 31 oktober, har Boris Johnson sagt. Men han är fortfarande optimist.

– Vi vill ha ett avtal och jag tror att vi kan klara det, sa Johnson i Berlin och använde uttrycket som förknippats med Angela Merkel "Wir schaffen das". Vi kommer att klara det.