Moderaterna

Statsvetaren: Det handlar om vilket samtalsklimat man vill ha

1:18 min

Igår meddelades att Hanif Bali lämnar sina uppdrag i två av riksdagens utskott, på uppmaning av riksdagsgruppen.

– Det handlar om vilken bild man vill ge av sitt eget parti, säger Andreas Johansson Heinö.

Andreas Johansson Heinö är statsvetare och chef för Timbro förlag. Han tror att den senaste konflikten kring Hanif Bali har två olika dimensioner. Den ena handlar om utrymmet för att i ett parti ha en annan åsikt än partiledningen.

– Det är begripligt att partiledningen markerar mot detta, att det är de som bestämmer, säger Andreas Johansson Heinö.

Den andra dimensionen handlar det politiska samtalsklimatet i Sverige.

– Ulf Kristersson har gjort det till en del av sitt politiska projekt att förändra samtalstonen. Ska man vara trovärdig i det då måste man även markera mot företrädare som gör något annat, säger Andreas Johansson Heinö.

Igår meddelades att Hanif Bali lämnar sina uppdrag som suppleant i två av riksdagens utskott, på uppmaning av riksdagsgruppen.

– Det handlar ju om vilken bild man vill ge av sitt eget parti, vilket samtalsklimat man vill bidra till och om man vill vara en förebild i detta. Det finns en viss variation i hur Moderata företrädare formulerar sig i sociala medier och den kanske inte kan vara hur stor som helst, säger Andreas Johansson Heinö.

Men han menar samtidigt att Hanif Bali bara är en av många som bedriver diskussioner med högt tonläge.

– De som försvarar det här sättet att debattera, deras bästa argument är: Vi är tvungna. För så här gjorde vänstern i flera år, och de dominerade totalt i sociala medier. Och det är tack vare Hanif Bali som högern kan vinna debatter i sociala medier, säger Andreas Johansson Heinö.