Domstol

Tidigare terrormisstänkt kan utvisas av regeringen

1:33 min

Det blir upp till regeringen att besluta om den tidigare terrormisstänkte 46-åriga mannen med koppling till Strömsund, ska utvisas eller inte.

Under onsdagen höll Migrationsöverdomstolen en förhandling och det är deras bedömning av fallet som blir vägledande för regeringen att besluta om mannen utvisas eller inte.

Mannen dömdes i tingsrätten, till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott, men friades från den misstanken i hovrätten. Där dömdes han för terrorfinansiering till fyra månaders fängelse. Den domen har också överklagats till Högsta domstolen.

Det blev ingen utvisningsdom i hovrätten, men efter domen togs 46-åringen i förvar av Säkerhetspolisen, som vill utvisa mannen. Det finns också ett utvisningsbeslut från Migrationsverket som överklagades, och det är det som Migrationsöverdomstolen haft förhandling om under onsdagen.

Migrationsöverdomstolen väntas lämna sin rekommendation till regeringen inom fyra veckor, säger mannens advokat Isak Åberg till P4 Jämtland. Men det är oklart när regeringen tar beslut i frågan.

P4 Jämtland söker Säkerhetspolisen för en kommentar.