CRISPR/Cas12

Genkniven kan användas för att ställa diagnoser

2:34 min

Nu har forskare för första gången kunnat ta fram en metod för att ställa diagnoser med hjälp av genkniven CRISPR inuti i ett papper. Det skulle kunna användas för ebola.

– Det här är en dröm för alla att använda ett pappersbaserat system för diagnostik, säger Oommen Varghese, universitetslektor på Ångströms laboratoriet i Uppsala.

Det är första gången som genkniven CRISPR/Cas används i material. Tidigare har forskare med genknivens hjälp förändrat dna inuti celler. Men nu sker det alltså inte biologiskt, utan istället utanför celler i en slags vätska, en hydrogel.

Vätskan som innehåller den molekylära kniven hälls på ett tunt papper, som är ett av fyra till fem papperslager i en pappersbit. Det gör att kniven bakas in i pappret.

Därefter kan exempelvis dna från blod av en person med misstänkt ebola droppas på pappret, och det skiftar då färg - ungefär som ett lackmuspapper - och visar om ebolaviruset finns i blodet eller ej.

Orsaken till att pappret kan skifta färg är att det inte är den vanliga genkniven med enzymet Cas9 som används utan ett annat enzym: Cas12. Cas12 fortsätter nämligen att skära även efter att den har träffat målet, ebolavirus.

Den ohejdade aktiviteten, som inuti en människokropp skulle vara helt oönskad, blir här en välkomnad bieffekt eftersom den skickar en signal om att en förändring har skett.

– Den här metoden har många fördelar. Förutom att den blir mer exakt blir den mindre, billigare, och mer lättillgänglig och har ett mer robust system i ett papper än andra metoder, säger Oommen Varghese vid Uppsala universitet.

Han tror att det kommer att dröja flera år innan diagnosmetoden är ute på marknaden.

Referens: Max A. English et al "Programmable CRISPR-responsive smart materials" Science 23 AUGUST 2019 • VOL 365 ISSUE 6455. Doi: 10.1126/science.aaw5122