EU-kommissionen

"Sverige betalar för lite till EU"

1:58 min

Budgetförhandlingarna inom EU är i ett intensivt skede. Sverige vägrar betala mer i medlemskapsavgift - men får mothugg av kommissionen som anser att Sverige betalar alldeles för lite.

– Sverige är ett av de rikaste EU-länderna och det är inte mer än rättvist att Sverige betalar sin del av EU-budgeten, säger Gert-Jan Koopman , generaldirektör på EU-kommissionen, på besök i Stockholm.

Idag betalar Sverige mindre i medlemskapsavgift än genomsnittet inom EU, enligt EU-kommissionen, 0,7 procent av BNP jämfört med 0,8 procent som är snittet. För att täcka det hål som blir i EU:s budget när Storbritannien lämnar EU föreslår EU-kommissionen att den svenska avgiften höjs med 40 procent de kommande åren. och då skulle Sverige hamna på samma nivå som övriga EU-länder.

Det kan låta mycket, säger Gert-Jan Koopman, men den faktiska ökningen blir bara runt tio procent eftersom tillväxten samtidigt ökar, säger Gert-Jan Koopman.

Hur man än räknar så går Sverige med vinst. Om varje svensk betalar 130 euro i avgift så får man tillbaka 1000 euro i ökad tillväxt.
Sverige driver på för att EU:s bidrag ska villkoras så att länder som vägrar ta emot flyktingar ska straffas ekonomiskt.

Men det går inte, säger Gert-Jan Koopman. Det finns ingen lagstiftning i EU idag som tvingar länder att ta emot flyktingar.
Däremot vill EU-kommissionen att länder som tar emot migranter belönas med extra EU-bidrag, och det skulle betyda att länder som inte tar emot migranter får mindre pengar. Morot alltså istället för piska.