Politiker avsattes

Hundratals gripna under protester i Turkiet

1:30 min

Hundratals har gripits i Turkiet efter att landet gått hårt åt kurdiska politiker. Tre borgmästare från det pro-kurdiska partiet HDP har avsatts, något som lett till kraftiga protester.

Videobilder visar hur demonstranter, omringade av polis, faller omkull när de träffas av polisens vattenkanoner. Bilderna är från staden Diyarbakir, i den sydöstra kurddominerade delen av Turkiet, men samma scener utspelade sig i flera städer i går.

Sedan Turkiet i måndags avsatte tre borgmästare tillhörande det pro-kurdiska partiet HDP och anklagade dem för samröre med den terrorstämplade PKK-gerillan har kurdiska väljare protesterat mot avsättningarna.

En av borgmästarna beskriver det som att de sista smulorna av turkisk demokrati nu är borta. Även turkiska politiker som den tidigare presidenten Abdullah Gül och den förre premiärministern Ahmet Davutoglu har på Twitter kritiserat att folkvalda tvingats avgå.

Fler än femhundra personer har gripits sedan i måndags, såväl HDP-politiker som demonstranter.

Turkiet har under flera år avsatt eller fängslat ett stort antal kurdiska politiker, bland annat efter det misslyckade kuppförsöket 2016. Då användes undantagstillståndet till att avsätta nästan hundra HDP-borgmästare.