15-tal utpekas

Svenskar utpekade i turkisk rapport

1:59 min

I en rapport publicerad i Turkiet utpekas ett 15-tal svenska medborgare för att ha kopplingar till terrorism. Svenska utrikesdepartementet skriver till Ekot att rapporten har tagits upp med Turkiets ambassad.

Vi har pratat med en svensk medborgare som är drabbad.

– Turkisk åklagare kräver mellan 8-20 års fängelse för mig. Under förhören visade de en bild på mig från Sverige. Samma bild är nu publicerad i denna rapport om att jag har deltagit i en demonstration, säger han.

Mannen, som vi kallar för Memo greps i Turkiet under sommaren 2018. Efter att ha suttit fängslad i fyra månader, anklagad för terrorpropaganda släpptes han i väntan på rättegång. Fram till slutet av det här året har han inte tillstånd att lämna landet. Och nu befarar han att rapporten förvärrar hans process.

Det var i juni som den omfattande turkiska rapporten med titeln ”PKKs organisation i Europa” publicerades. Sverige är ett av tolv länder som behandlas i rapporten.

Ett 15-tal svenska medborgares namn, bild och uttalanden har sammanställts från traditionella- och sociala medier. Ytterligare en som omnämns är försvarsminister Peter Hultqvist som anklagas för att ha träffat kurdiska YPGs representanter.

Det svenska parti som nämns och anklagas hårdast är Vänsterpartiet. Rapportförfattaren föreslår att ”rättsliga åtgärder bör inledas mot Vänsterpartiet”.

Jonas Sjöstedt säger att han inte är förvånad.

– Det här är ett sorts kvitto på att vi har varit kanske det mest drivande partiet vad gäller att stödja de som kämpar för demokratin i Turkiet.

I och med att Expressen skrev om rapporten tidigare i veckan har Vänsterpartiet krävt att regeringen agerar. Och i ett svar till Ekot skriver Anna Lundbladh, presskommunikatör på UD:s presstjänst att ”Utrikesdepartementet har en löpande dialog med företrädare för Turkiets ambassad och har tagit upp rapporten och det sätt på vilket den pekar ut enskilda individer”.

Tankesmedjan SETA, som har starka kopplingar till turkiska regeringspartiet AKP står bakom rapporten.

Tankesmedjans chef är storebror till Turkiets finansminister, som i sin tur är svärson till landets president Recep Tayyip Erdogan. Dessa uppgifter som har avslöjats av Aftonbladet har faktagranskats av Ekot och visat sig stämma.

Trots de nära banden skriver UDs presskommunikatör:
”Utrikesdepartementet utgår från att rapporten inte återspeglar officiell turkisk linje”.

Ett svar som Jonas Sjöstedt inte håller med om.

– Det här är inte vilken tankesmedja som helst. De här har ju direkta kopplingar till den turkiska maktapparaten. Och vi kommer att fortsätta vara aktiva i de här frågorna.