Moderaterna

M-ledningen vill se utredning om slöjförbud i skolan

2:48 min

Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning om ett förbud mot slöja i förskola och grundskola.

– I grunden för att vi tycker flickor och pojkar ska ha precis samma möjligheter. Och att vi tycker att det är problematiskt att små barn, ska behöva skyla sig, det vill säga flickor. Vi har vunnit stora jämställdhetssegrar i Sverige, och den här frågan behöver vi lyfta, säger Elisabeth Svantesson som är Moderaternas andra vice ordförande.
 
Flera motioner har kommit in till Moderaternas partistämma som rör slöjförbud, något som Dagens Nyheter skrivit om i veckan. Nu är alltså partistyrelsens förslag att frågan skall utredas.

– Den är svår, det finns många perspektiv och många argument. Därför behöver den utredas, säger Elisabeth Svantesson.

Vad tänker du att man ska göra om en flicka kommer till skolan och säger att hon själv vill han den på sig?
– Det är ju en sån sak som en utredning ska titta på, men när det gäller små flickor kan man ju ändå tvivla på att det kommer från flickans egna innersta tankar och drömmar, att skyla sig, säger Elisabeth Svantesson.

Skolverket har tidigare kommit fram till att ett generellt slöjförbud inte är förenligt med diskrimineringslagen och religionsfriheten, men detta är något som Skolverket på att ses över igen.

Frågan splittrar dock Moderaterna. Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar har inget emot att frågan utreds, men är ytterst tveksam till att förbjuda flickor att bär slöja i skolan. Han befarar att de kan komma att de hamna i kläm mellan familjens och skolans olika krav. Det löser inte heller problemen med hedersförtryck som finns, säger han.

– Flickor blir utsatta för oskuldskontroller, vissa får inte utbilda sig till det de önskar och generellt inte göra fria val i livet. Inget av dessa synnerliga allvarliga problem kommer man tillrätta med genom att tjafsa om kvinnors och flickors klädsel.

I Staffanstorp som styrs av Moderaterna och Sverigedemokraterna har man från den här terminen en skrivelse om att kommunen inte accepterar huvudduk i de lägre skolklasserna. Christian Sonesson är moderat ordförande i kommunstyrelsen:

– Människor i Staffanstorp vet hur vi ser på det här, att vi inte accepterar det. Den andra effekten är också samhällsdebatten som har tagit fart.

Ekot har ringt samtliga riksdagspartier. Endast Sverigedemokraterna har som enda parti tagit ställning för att utreda ett slöjförbud i skolan. Vänsterpartiet tar avstånd från förslaget. Daniel Riazat är partiets utbildningspolitiska talesperson:

– Dels står det tydligt i barnkonventionen att alla barn har rätt till sin religionsfrihet, vilket innebär rätten att antingen utöva eller inte utöva någon religion, dels handlar det om flickor och kvinnor ska ha rätten att själva bestämma vad de ska ha på sig eller inte på sig.