Mångkampare känner sig diskriminerade av förbundet

2:20 min

Svenska mångkampare känner sig bortprioriterade av Svenska Friidrottsförbundet.

– Lite diskrimineringskänsla har det varit, säger tiokamparen Fredrik Samuelsson till Radiosporten.

Sveriges bästa mångkampare på herrsidan, den VM-aktuella Fredrik Samuelsson, anser att sju- och tiokamparna blir bortprioriterade av det Svenska Friidrottsförbundet.

– Lite diskrimineringskänsla har det varit. Sen vet jag att folk tycker att det är ett starkt ord men det har varit åt det hållet, säger Samuelsson.

Efter att SM i mångkamp avgjordes förra veckan, där Samuelsson slog till med det bästa resultatet på 21 år för en svensk mångkampare, skrev 24-åringen ett långt Facebookinlägg där han beskrev ”en mångkampares vardag”.

Samuelsson beskriver i inlägget hur han upplever att mångkamparna tävlar i skuggan av resten av friidrottarna.

”När det är dags för Friidrotts-SM så är alla på plats från förbundet och det är media och hela den biten. Men när vi har vårt SM, som är utomstående, så är det väldigt få från förbundshåll där. Sen är det är väldigt lite publik för att ingen har marknadsfört tävlingen. Och det är sådana bitar som gör att helheten blir rätt ensam”

Förutom Hässelbysonens önskan om att mångkamparna ska vara med stora friidrotts-SM, menar Samuelsson att mångkamparna borde kunna vara med i någon form även i Finnkampen

”Att där få in någon trekamp eller liknande. Jag vet att finländarna är väldigt positiva till det, så det kanske skulle gå rent av gå redan nästa år.”

Under kommande veckor ska Svenska friidrottsförbundets Generalssekreterare Stefan Olsson, förbundskapten Karin Torneklint och Fredrik Samuelsson träffas för att gå igenom hur man kan utveckla svensk mångkamp.