Efter demonstrationerna

Moskvas lokaltrafik stämmer oppositionspolitiker

2:03 min

Moskvas lokaltrafik och vägmyndigheten stämmer de oppositionspolitiker som pekats ut som ledare för demonstrationerna i sommar.

Bolagen kräver ett par miljoner kronor i kompensation för störningar i trafiken.

Nio ryska oppositionspolitiker krävs nu på 13 miljoner rubel, närmare två miljoner svenska kronor. Stämningsansökan har lämnats in av Mosgortrans, Moskvas lokaltrafikbolag och stadens vägbolag Avto-dorog, och handlar om den otillåtna demonstrationen den 27 juli – som slutade i massgripanden av över tusen personer.

Enligt Moskvas lokaltrafik har störningarna varit så stora att de själva riskerar att behöva betala kompensation till både förare och resenärer.

Vägbolagets krav på ersättning, som utgör den största delen på 11,5 miljon rubel, gäller ökade kostnader för transportfordon som använts för att forsla gripna demonstranter till polisstationer och för gatsopning efter demonstrationen.

Den största delen av ersättningskravet handlar om påstådd förstörelse av vägar och byggnader i Moskva. Exakt vad den delen av stämningen gäller är oklart eftersom ingen demonstrant än så länge åtalats för skadegörelse efter sommarens protester.

Bland de nio som pekas ut som ansvariga för transportbolagens kostnader genom att ha uppmanat till protesterna finns oppositionspolitiker som Aleksej Navalnyj, Ilja Jasjin och Ljubov Sobol.

Navalnyj släpptes på fredagen efter 30 dagars fängelse medan Jasjin dömdes till ytterligare tio dagar i arrest direkt efter att han släppts i tisdags, från ett tidigare liknande straff.

Den oberoende nyhetssajten Meduza har gått igenom detaljerna i stämningsansökningarna från Moskvas transportbolag och bland annat hittat hänvisningar till flera busslinjer vars sträckning inte passerar de gator där protesterna hölls.