EKOTS UNDERSÖKNING

Fler kommuner vill införa tiggeriförbud

2:37 min

Förbud eller tillståndskrav för tiggeri kommer med stor sannolikhet att bli verklighet i fler kommuner än de fyra som redan har infört det. Det visar en undersökning som Ekot har gjort.

I Eskilstuna infördes krav på tillstånd för tiggeri i augusti. Jimmy Jansson, (S) är kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har gått ifrån en fullständigt oreglerad situation där samhället har tittat bort och inte brytt sig, till att vi nu börjar få struktur och kontroll, säger Jimmy Jansson.

Eskilstuna är tillsammans med Vellinge, Sölvesborg och Katrineholm de kommuner som har begränsat eller förbjudit tiggeri på vissa platser.

Liknande lösningar kommer att bli aktuella i fler kommuner enligt den enkätundersökning och rundringning som Ekot gjort.

Kommunstyrelsens ordförande i flera kommuner svarar att man ska eller med stor sannolikhet kommer att införa någon typ av begränsning av tiggeri framöver.
 
Det handlar om Staffanstorp (M), Båstad (M), Lidingö (M), Kungsbacka (M), Täby (M), Danderyd (M), Ekerö (M), Trelleborg (M) och Skurup (M).

I Danderyd är moderaten Hanna Bocander, Kommunstyrelsens ordförande.

– Våra kommuninvånare är positiva till att förbjuda tiggeri i kommunen. Jag tror att vi kommer att ha flera partier som röstar för det här. Min förhoppning är att det kommer att införas innan årsskiftet, säger Hanna Bocander.

Utöver det öppnar kommunstyrelseordförande 16 kommuner för att begränsningar kan bli aktuella i framtiden, beroende på omständigheterna.

Till exempel handlar det om att frågan håller på att beredas, att man inte tagit ställning än, att man vill avvakta och se hur förbuden fungerar i andra kommuner eller att man i teorin har majoritet för ett förbud, men att frågan inte är aktuell just nu för att tiggeriet inte ses som något stort problem.

Moderaten Hans Bertil Sinclair är Kommunstyrelseordförande i Klippans kommun.

– Vi har inget problem, så därför ser jag inget behov av att införa ett förbud. Vi har sannolikt flera partier som skulle stödja ett förbud, men då måste det finnas ett problem, säger Hans Bertil Sinclair.