Kan rita om den politiska kartan

Val i östra Tyskland utmaning för regeringen

2:25 min

I Tyskland hålls det i veckan delstatsval i de östra delarna av landet, val som kan rita om kartan också för rikspolitiken.

Dåliga resultat för Kristdemokraterna och Socialdemokraterna kan leda till att Angela Merkels regering faller, det menar Hans Vorländer, professor i statsvetenskap vid det Tekniska universitetet i Dresden. 

– Den stora koalitionen kan falla på grund av att förlusterna i valen i östra Tyskland blir så stora för Socialdemokraterna, säger statsvetarprofessorn Hans Vorländer.

Han menar också att det på sikt kan bli svårt att hålla ihop Kristdemokraterna.

– CDU och CSU kan falla isär, säger Hans Vorländer.

På söndag är det delstatsval både i Sachsen som ligger vid gränsen till Polen och Tjeckien och i Brandenburg som omger Berlin. Sachsen har styrts av Kristdemokraterna i CDU ända sedan den tyska återföreningen för snart 30 år sedan, i Brandenburg gäller motsvarande för Socialdemokraterna i SPD.

Men partierna har backat kraftigt i opinionen sedan det var val senast, i stället har högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, gått framåt kraftigt.

– Valen handlar mer eller mindre om AfD, hur stora de kan bli, och om de andra partierna lyckas bilda koalitioner utan dem, säger Hans Vorländer.

Enligt de senaste opinionsmätningarna har AfD runt 20 procent i Brandenburg och omkring 25 procents stöd i Sachsen.

När jag träffar väljare i Sachsen pratar flera om att invandringen är ett stort problem. Det handlar också om en oro för att ha hamnat efter övriga Tyskland med högre arbetslöshet.

– Vi glöms alltid bort här i vårt hörn nära gränsen, säger en man i Görlitz.

Nu lutar han åt att rösta på AfD.

– De är mer på vår sida så att det händer något här, säger han.

Men det finns en annan oro också, en oro för högerpopulismen.

– Vi är oroliga för AfD som är så populistiska, säger Sylvia Richter som tänker rösta på något mittenparti.