Ödesval i Tyskland

8:39 min
  • Om knappt en vecka, på söndag 1 september, hålls två viktiga val i Tyskland som kan betyda mycket för den politiska framtiden i landet.
  • Det handlar om delstaterna Sachsen och Brandenburg i östra

    Tyskland där de traditionellt stora partierna Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har gått tillbaka kraftigt, samtidigt som högerpopulistiska Alternativ för Tyskland vunnit mark bland missnöjda väljare.
  • Hör reportage av Anders Jelmin.

Här på gångbron mellan Görlitz och Zgorzelec som staden heter på den polska sidan märks det inte att det går en gräns mellan två länder, Tyskland och Polen.

Det mörka vattnet i gränsfloden Neisse flyter förbi som det alltid har gjort och man kan obehindrat ta en promenad från det ena landet till det andra. Men just öppna gränser spelar en huvudroll för den politiska rörelse som har vuxit sig stark i de östra delarna av Tyskland.

Alternativ för Tyskland, AfD, heter det högerpopulistiska parti som nu på söndag för första gången har chansen att bli största parti i ett delstatsval. AfD ligger bra till i opinionen både här i Sachsen och i Brandenburg som omsluter Berlin.

I Brandenburg har partiet drygt 20 procent i mätningarna och tampas med Socialdemokraterna i SPD, och i Sachsen är stödet nära 25 procent, här är Kristdemokraterna i CDU huvudmotståndare.

Lite längre upp längs floden i Görlitz håller Sachsens regeringschef Michael Kretschmer från CDU valmöte på ett bryggeri. Han får starta utskänkningen själv genom att slå in tappen i öltunnan.

– Vi har ett väldigt spännande val framför oss, säger han, medan han delar ut skummande öl i plastmuggar.

Jag frågar regeringschefen hur han ska lyckas behålla makten och vad som står på spel i valet.

– AfD försöker ge en bild av att det kom kriminalitet hit med flyktingarna
2015, att det sker brott ständigt och jämt, men det stämmer så klart inte
med verkligheten, säger Michael Kretschmer.

Han säger att det är svårt att nå människor som har fått sin bild via nätet.
Många vill ge en känga åt Berlin eller Bryssel och partiet försöker säga att det här valet handlar om Sachsen.

Här i delstaten regerar kristdemokrater tillsammans med socialdemokrater precis som på riksplanet, men en sådan koalition ser inte ut att räcka nu när "de gamla" partierna som de kallas tappar.

– Det får visa sig, säger Kretschmer kort.

På mötet sjunger han tyska schlagers med en tv-kändis och CDU:arna är uppsluppna och sjunger med.

Men utanför bryggeriet står en man i shorts och t-shirt. Han vill inte säga sitt namn men tycker att det måste till stora förändringar. Arbetslösheten är för hög och det är för många utlänningar här, säger han.

– Vi glöms alltid bort här i vårt hörn nära gränsen. Och i butikerna finns bara det sista skräpet. Om vi vill ha moderna varor måste vi åka till Dresden eller Berlin. Det är vad det handlar om. Men huvudsaken är arbetslösheten. Det är riktigt illa, säger han.

Han hävdar att många drabbas av stölder. Två bilar och fyra cyklar har på sistone stulits från hans brorsdotters familj till exempel.

Jag frågar vad han tycker om partierna, CDU, SPD och AfD?

– Det lutar åt AfD, säger han, för de är mer på vår sida så att det händer något här i Görlitz.

På vägarna i det kulliga sachsiska jordbrukslandskapet blir man påmind om valet i varje liten by. Affischer från de stora partierna sitter överallt. Här finns också plakat från nynazistiska NPD.

I delstatshuvudstaden Dresden träffar jag professor Hans Vorländer,
statsvetare och expert på högerextrema rörelser.

– Valen handlar mer eller mindre om AfD, hur stora de kan bli, och om de andra partierna lyckas bilda koalitioner utan dem, säger Hans Vorländer.

Det finns fortfarande 30 år efter Berlinmurens fall skillnader mellan östra
och västra Tyskland som ger grogrund för populism. I öst är det  lägre
tillväxt, och lägre löner och pensioner, men högre arbetslöshet och utflyttning.

– Det är stora sociala, ekonomiska och demografiska förändringar som har gjort att människor i öst känner att de hamnat efter och att ingen lyssnar på dem.

Alternativ för Tyskland, AfD, framstår som partiet som tänker på öst, som representerar dem som känner sig vilsna.

– Enkla svar på svåra problem fungerar för att locka de här väljarna, enligt Hans Vorländer.

Ett klockspel i porslin i en kyrka i staden Meissen ett par mil utanför Dresden. Meissen är känd just för sin porslinstillverkning, och här hålls ett annat valmöte.


Bland öltält, bratwurst och hoppborgar på en parkeringsplats har AfD:s ena partiledare Alexander Gauland just hållit tal.

– Sannolikt kommer Tyskland att förändras i och med de här valen, säger Alexander Gauland till mig.

Han menar att problemen för regeringspartierna CDU och SPD kommer att ge ett helt nytt politiskt landskap.

Även statsvetaren Hans Vorländer tror att valen kan få stor betydelse för rikspolitiken i Tyskland där Angela Merkels kristdemokrater styr i en bräcklig koalition tillsammans med partiledarlösa Socialdemokraterna. Flera av kandidaterna som vill bli partiledare vill lämna regeringen.

– Den stora koalitionen kan falla om SPD gör dåliga val i östra Tyskland, säger Hans Vorländer.

Han säger också att CDU:s nya partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer kan få svårt att hålla samman Kristdemokraterna i CDU och systerpartiet CSU efter Angeka Merkel.


Det är ett par hundra personer på mötet i Meissen. Alla jag frågar säger att invandringen är ett stort problem.

– Den okontrollerade invandringen, säger Kerstin. Skattepengarna ska gå till förskolor, skolor, vägar menar hon.

Syndabocken är Angela Merkel och vad som här uppfattas som en politik för öppna gränser. Kerstins sällskap hoppas nu att Alternativ för Tyskland får 25 procent eller mer i valet.

– Vi är inga nazister bara för att vi tänker annorlunda än herrarna och damerna i Berlin, säger hon.

En oro över framtiden präglar AfD-mötet i Meissen. Både en oro för invandring och en oro för ekonomin och jobben. Här hånas klimataktivism och Greta Thunberg som har fått en stor plats i den tyska debatten.

Men det finns en annan oro i östra Tyskland också, en oro för högerpopulismen. Sylvia Richter har tidigare röstat på Die Linke, vänstern, nu är hon mer i mitten, säger hon.

– Vi är oroliga för AfD som är så populistiska. Vi bor vid gränsen tillsammans med våra grannar och vi är ett Europa. Vi kan inte bygga muren igen vi är européer och har en värld. Varför kan vi inte dela med oss? säger Sylvia Richter.