Personer med många skulder kan fortsätta ta lån

3:13 min

Personer med stora skulder kan få fortsätta att låna pengar. Trots att låneföretagen måste undersöka personens ekonomi först.

Företag som lånar ut pengar måste undersöka personens ekonomi först, innan de godkänner lånet. Så är lagen. Företagen måste göra en kreditbedömning av personen. Det betyder att de kollar om personen har betalningsanmärkningar till exempel. Det får man om man inte betalar tillbaka ett lån i tid.

Det finns företag där man snabbt kan få låna pengar. Man sms:ar vad man vill låna, och så får man pengarna efter några timmar. Det kallas snabblån. Man måste ofta betala mycket ränta på pengarna man lånar. Många sådana företag lånar ut pengar, trots att personen har en dålig ekonomi och många skulder. Det rapporterar Ekot.

Hiwa tog många lån för att spela om pengar. Han kunde ta 25 olika lån, utan att något företag sa nej. Till slut hade han skulder på nästan tre miljoner kronor. Han säger att det var konstigt att företagen gav honom nya lån. De kunde ju se att han redan hade jättemånga lån.

– Alltså när du ansöker så kommer de här pengarna efter två, tre timmar. De kan se vad man har för lån. Men de ger dig ändå, säger Hiwa.

Många personer som är beroende av spel tar många snabblån. De får stora skulder. Pia Granberg jobbar på en förening för spelberoende personer, i Stockholm. Hon tycker att politiker och myndigheter måste göra något åt det här.

– De flesta som kommer till oss har snabblån, konsumtionslån. Massor. Så där måste liksom politiker och ansvariga myndigheter sätta ner foten och göra någonting, säger Pia Granberg.

Myndigheten Finansinspektionen ska granska företagen som ger snabblån. Myndigheten kan stoppa snabblåneföretag som inte följer reglerna. Men de har ännu inte stoppat något sådant företag.