Tidsfrist går ut för besked om Italiens regering

1:54 min

Efter att Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgick i förra veckan, pågår nu intensiva förhandlingar om en ombildning av regeringen.

Det är det ena av regeringspartierna; Femstjärnerörelsen som förhandlar med en av sina främsta motståndare, Partito democratico. Det partiets ledare Nicola Zingaretti uttryckte sig positivt om förhandlingsläget igår kväll.

– Samtalen går framåt sa Nicola Zingaretti, partiledare för vänsterliberala Partito democratico till församlade medier igår kväll.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Partito democratico även ha gått med på att Giuseppe Conte kan komma tillbaka som premiärminister.

Tills helt nyligen var en koalition mellan Femstjärnerörelsen och Partito democratico otänkbar, intensiv smutskastning har förekommit från båda håll. Men för att försöka förhindra nyval har stridsyxorna lagts åt sidan.

Den italienska regeringen befinner sig i limbo efter premiärminister Giuseppe Contes avgång. Genom avgången undvek han den misstroendeomröstning som det andra regeringspartiet, Lega tagit initiativ till. Lega är det parti som har högst förtroende i opinionsmätningarna och som hoppas på ett nyval.

Men Femstjärnerörelsen blev störst efter valet i mars i fjol och därför går uppdraget om ombildning först till dem.

Idag kommer Italiens president Mattarella att möta delegationer från såväl Femstjärnorna som Partito democratico, men förhandlingarna kommer att fortsätta även under onsdagen.

Om de båda parterna inte kommer överens så kan Femstjärnorna och Lega göra ett försök att enas. Om inget av alternativen möter gehör hos presidenten så återstår bara nyval.