Hon vill visa att samisk identitet kan se olika ut

I sin nya utställning Sápmi - Min farmors dröm som pågår i Stockholm, beskriver konstnären Emma Göransson de dubbla identiteterna som en storstadssame kan brottas med.

Se video i artikeln från vernissagen av utställningen.

- Jag tänkte wow, vilket tyg på golvet - det ligger ju överallt, säger Mika Jonsson Gehrke som var en av besökarna på vernissagen av konstnären Emma Göranssons utställning "Sápmi- Min farmors dröm", som pågår på Södermalm i Stockholm.

Det rosa tyllet med renskinnet och balettskorna i mitten av rummet tar uppmärksamheten nästan direkt när besökarna kommer till utställningsrummet. Men förutom installationen finns teckningar på väggarna av höjdkurvor från fjälltoppar som Emma har tolkat efter kartor från fjällen där hennes farmor växte upp.

- De påminner om min farmors ursprung och hennes kärlek till fjällen. Hon hade hela sitt liv en väldig kärlek till fjällandskapet, säger konstnären Emma.

Kamouflerad samisk identitet

Konsten är en hyllning till hennes farmor Astrid Göransson av skogssamisk släkt från Stöttingfjället - ett område mellan Vilhelmina, Lycksele och Åsele. Utställningen handlar om samisk identitet och hur hennes farmor hade en önskan att leva som dansös. Emma beskriver hur farmodern med tiden blev kluven i sin samiska identitet efter längre tid i stadsmiljö och hur det påverkade henne i livet.

- Inom familjen så kunde hon säga att vi är samer och det ska vi vara stolta över. Men utåt sa hon inte ett knyst om det, säger Emma när hon berättar om sin farmors dubbla identiteter.
 
Emma Göransson är själv uppväxt i Örebro men boende i Stockholm sedan många år. Hon känner igen sig i sin farmors historia och tror att många samer kan känna liknande känslor kring den samiska identiteten i en större stad.

Konst från hjärtat

Som konstnär arbetar Emma nu uteslutande med det samiska som tema. Det handlar ofta om landskap och identitet. Och hon arbetar gärna med traditionella samiska material som näver och hampa.

- Det samiska temat är något jag kommer att jobba med hela livet. Det känns som att det kommer från hjärtat på mig, det innersta. Jag har det jättestarkt i mig. Ungefär som för min farmor, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio