Hon får pris för sitt arbete mot rasism och diskriminering

2:58 min

Lovette Jallow jobbar mot rasism, diskriminering och andra orättvisor. Hon får årets Raoul Wallenberg-pris.

Priset delas ut till minne av svensken Raoul Wallenberg. Han räddade många människor från nazisterna under Andra världskriget. Priset ges till personer som arbetar mot främlingsfientlighet och intolerans. Priset är 100 000 kronor och delas ut av Raoul Wallenberg-akademin.

I år får alltså Lovette Jallow priset. Hon är föreläsare och aktivist. Hon driver organisationen Action4humanity som jobbar mot rasism och diskriminering. Hon gör bland annat föreläsningar på högstadieskolor och gymnasier. Hon pratar med eleverna om sånt som rasism, sexism och islamofobi. Organisationen hjälper också personer som drabbas av rasism i samhället. Till exempel med juridisk hjälp.

Lovette Jallow är mycket rörd över att hon får priset. Hon säger att det är en stor ära att få priset till Raoul Wallenbergs minne. Det säger hon till tidningen Dagens Nyheter. Hon säger att Raoul Wallenberg var en av de första svenskar hon lärde sig om. Lovette Jallow kom till Sverige från Gambia när hon var 12 år gammal.

Raoul Wallenberg jobbade under Andra världskriget på ett svenskt ambassadkontor i Ungern. Han arbetade för att rädda så många judar som möjligt, när nazisterna ville skicka de ungerska judarna till läger och döda dem. Raoul Wallenberg och hans medhjälpare lyckades rädda livet på flera tusen personer. Judarna fick bland annat svenska pass av Raoul Wallenberg. Då var de skyddade och blev inte tagna av nazisterna.