Malaria ökar i Uganda & Burundi

1:59 min

Kampen att stoppa malaria har fått ett bakslag i Östafrika. I Burundi har fallen mer än fördubblats på ett år och i Uganda ökat med 40 procent. Nya metoder testas nu, som väggfärg med myggift.

Nasser Matovu Kadunabbi i Ugandas huvudstad Kampala berättar om paniken när treåriga dottern Neima fick malaria i vintras och höll på att dö. Njurarna slogs ut helt, men hon överlevde efter tre veckors intensivvård. 

WHO varnar i en ny rapport att det globala målet att helt stoppa malaria till år 2030 inte går att nå med dagens metoder. Då krävs sannolikt ett effektivt malariavaccin.

I Uganda har tidigare års minskning av malariafall nu brutits och ökat med 40 procent i år. Orsaken enligt hälsoministeriet är klimatförändring med skyfall, fler malariasjuka flyktingar från grannländerna och att folk inte sover under de miljontals malarianät som delats ut på sistone.

En majoritet av patienterna på sjukhusen nu har malaria, det är den vanligaste dödsorsaken i landet, konstaterar Ugandas biträdande hälsominister Sarah Opendi.

Hon tror dock att trots ökningen nu, så kommer man att kunna få ned malariafallen i landet genom att fortsätta med stora informationskampanjer om att rensa bort stillastående vatten hemma och att det ska sprayas med myggift inomhus.

Nya vapen som nu testas är att sprida genmodifierade malariamyggor som bär på anlag för sterilitet, ett snabbare malariatest där det räcker att lysa med infrarött ljus på fingertoppen utan att ta en droppe blod för att se om patienterna smittats av malariaparasiter och slutligen att måla väggarna i bland annat skolor och hem med en myggiftsfärg som gör myggen förlamade.

– Jag testar gärna alla nya sätt att få bort malaria, som att måla med myggiftsfärg, säger Nasser Matovu Kadunabbi.