Turkiet fruktar sammandrabbningar i Syrien

1:19 min

I Syrien flyr nu tusentals människor efter att regeringsstyrkor ökat det militära trycket i delar av Hama och Idlibprovinserna, de sista kvarvarande fästena för oppositionella i Syrien. Samtidigt fruktar turkiska styrkor i området att de attackeras av den framryckande syriska armén och hotar med hårda svar om det skulle bli konfrontation.

På de skumpiga vägarna syns långa karavaner av bilar och små lastbilar överfyllda av människor och bohag. På taken är madrasser och otympliga möbler fastsurrade. Människor flyr från det som de senaste veckorna blivit platsen för intensivt flygbombardemang och framryckande soldater.

På tre veckor har fler än 70 000 människor flytt men enligt FN har en halv miljon flytt inom området sedan i slutet av april, då den syriska armén inledde offensiven.

Norra Hama och södra Idlibprovinsen har sedan krigets början kontrollerats av den väpnade oppositionen, nu mestadels av jihadister.

Men sedan ett par veckor har regeringsstyrkor tagit meter för meter söderifrån och har lyckats krympa det oppositionskontrollerade området.
Men samtidigt har den väpnade oppositionen tagit tillbaka kontrollen över flera byar och samhällen.

Striderna har stundtals varit hårda och flygräderna intensiva, flera samhällen har totalförstörts. Dagligen är dödssiffrorna tvåsiffriga.

I området finns också turkisk militär stationerad, enligt det två år gamla avtalet med deeskaleringszoner, men flera turkiska baser ligger nu i regeringskontrollerat område eller precis på gränsen.

Turkiet fruktar därför sammandrabbningar med syriska styrkor och varnar för konsekvenserna av det.

När Turkiets president Erdogan igår mötte sin ryske kollega Vladimir Putin beklagade de båda ledarna våldet inom deeskaleringszonen.

De konstaterade gemensamt att Syrien bör förbli enat som land och att de tillsammans med Iran ska diskutera Syriens framtid i mitten av september. Samtidigt konstaterades att området måste rensas på extremister.

Men det är ett uttalande som i praktiken kan bli svårt då Ryssland och Turkiet stöder två olika sidor i konflikten.