Finansministern bekymrad

Tullproblem för många företag efter Brexit

1:30 min

Fler än 5 000 svenska små och medelstora företag har inte sökt nödvändiga tillstånd, så kallade Eori-nummer, från Tullverket för att kunna bedriva handel med Storbritannien efter Brexit som ju ska ske den sista oktober.
Tullverket har inför Brexit nyanställt 35 personer som ska syssla med tulldeklarareringar och spår antalet tulldeklarationer ska öka med 20 procent.

Om Storbritannien lämnar EU utan avtal den sista oktober i år - alltså om två månader - så kommer tusentals svenska företag att få problem när det gäller sina leveranser från Storbritannien om de inte söker nödvändiga tillstånd från bland annat Tullverket.

Finansminister Magdalena Andersson är bekymrad.

– Där jag kanske känner störst oro är för de mindre företagen.

Storbritannien är en av Sveriges största export- och importmarknader - handelsutbytet var förra året 150 miljarder kronor. På plats finns det ungefär 1 000 etablerade svenska dotterbolag.

För företagare handlar det om att man måste se till att varor från Storbritannien uppfyller EU:s standarder, eller certifieringar men framförallt måste man som företagare ha ett särskilt så kallat Eori-nummer för att överhuvudtaget kunna handla från Storbritannien eftersom Storbritannien ska lämna EU.

För att klara den antagna ökningen av tulldeklarationer med 20 procent, så har till exempel Tullverket nyanställt 35 personer. Enligt Tullverket behöver minst 5 000 svenska små och medelstora företag göra sådana ansökningar. Och det brådskar, säger Åsa Wilcox avdelningschef inom Tullverket, annars är det stopp för deras handel.

– Det här är en förutsättning att kunna bredvia handel, säger Åsa Wilcox vid Tullverket.

Varje vecka kommer sex färjor till hamnen i Göteborg från brittiska Imminghamn med 200 containrar eller lastbilar med varor från Storbritannien.

Både privatpersoner och företagare måste efter Brexit - om det nu blir vid midnatt den första november - se till att t.ex. moms och tullavgifter har betalats in i förväg, annars är risken stor att man helt enkelt inte får ut dom varor som man beställt och som finns på lastpallar och i containrar från Storbritannien. Normalt handlar det bland annat om 25-procentig moms på första kronan på varor från Storbritannien. Därutöver kan sedan olika tullavgifter läggas på.

I dag kommer finansminister Magdalena Andersson och EU-minister Hans Dahlgren redogöra om Sveriges förberedelser inför brittiska EU-utträdet sista oktober.