Amazonas i brand

Hotet mot regnskogen

De omfattande bränderna i Amazonas har på nytt fört upp frågan om hur mycket världens regnskogen tål innan systemet kollapsar. De tropiska skogarna är hotade, men det finns också ljusglimtar.

Amazonas brinner – hur går det sen?
När regnskogen i Amazonas brinner oroar det hela världen, eftersom den är så viktig för klimatet. Regnskog är också världens mest artrika miljö. Kan ekosystemet i en brunnen regnskog återhämta sig?

Programmet sändes första gången i augusti 2019

Klotet: Plasten vi inte ser
Programmet börjar med ett längre inslag om situationen i Amazonas.

Det mesta av jordens vatten innehåller numera mikroplaster, alltså små, små plastbitar, knappt synliga för ögat. De finns i hav, insjöar och floder, och även i snö och is uppe i Arktis.

Sändes första gången i augusti 2019

Klotet: Brasiliens nya president och miljön
Landets nya president har lovat att bedriva en expansiv politik i landet. Ökad skövling av regnskog och exploatering av naturen verkar vara att vänta. Hur ser hoten mot Brasiliens natur och miljö ut?

Sändes första gången i oktober 2018.

Vetandets värld: Så kan brott mot naturen förhindras
Brasiliens nya president, Jair Bolsonaro, hotar med att dra landet ur Parisavtalet och öka exploateringen i Amazonas. Vad kan göras för att förhindra det?

Sändes första gången i november 2018.

Vetandets värld: Här är floden med egna rättigheter 
Kan naturen ha egna rättigheter? Förra året fick en nyzeeländsk flod, Whanganui, som första flod i världen juridisk status som en person.

Sändes första gången i maj 2018.

Klotet: Regnskog räddas med stetoskop
I ett unikt projekt på Borneo har nästan all illegal skogsavverkning i ett naturreservat kunnat stoppas. Lokalbefolkningen får billig sjukvård mot att de slutar såga ner träd.

Sändes första gången i februari 2018.

Klotet: Ljusning för regnskogen
Costa Rica är ett föregångsland när det gäller att bevara regnskogen. Forskning visar att nya träd växer upp på avverkad skogsmark, snabbare än förväntat och spontant, utan plantering.

Sändes första gången i mars 2017.