Politikern Amineh Kakabaveh får inte vara med i Vänsterpartiet längre

2:52 min

Amineh Kakabaveh är politiker för Vänsterpartiet. Hon sitter i riksdagen. Men nu får hon inte vara med i partiet längre. Hon blir utesluten ur partiet.

Amineh Kakabaveh är en populär politiker i Vänsterpartiet. Många röstar på henne. Hon jobbar med frågor om hedersvåld och kvinnoförtryck.

Men Amineh har haft en konflikt med ledningen för Vänsterpartiet i flera år. Idag bestämde partiledningen att hon inte får vara med i Vänsterpartiet längre. Hon blir utesluten ur partiet.

Det senaste året har Amineh Kakabaveh inte deltagit i Vänsterpartiets arbete i riksdagen. Hon är sjukskriven när partiet träffas. Hon vill inte samarbeta med partiet och hon säger saker som inte stämmer. Hon sprider "fake news". Det skadar förtroendet för partiet. Det säger partiets sekreterare Aron Etzler på en presskonferens idag.

– Amineh Kakabaveh har inte deltagit i riksdagsgruppens arbete på över ett år. Det är en ohållbar situation. Hon sprider "fake news". Det kan en riksdagsledamot inte göra. Hon sprider en bild av Vänsterpartiet som inte är sann. Det har sammantaget gjort att förtroendet för henne är slut, säger Aron Etzler.

Amineh Kakabaveh är upprörd. Hon förstår inte varför hon blir utesluten ur partiet. Men hon tror att det handlar om hennes kamp mot hedersvåld. Det är en känslig fråga för Vänsterpartiet, säger hon.

– Jag vet ärligt talat inte varför kampen för alla kvinnors lika värde är så känslig för vänsterpartiet. I så fall skulle jag vara tyst. Jag vet ärligt talat inte varför de inte har pratat med mig, säger Amineh Kakabaveh.

Det är partistyrelsen som bestämmer om en medlem ska uteslutas. Det beslutet måste de ta på ett möte.

Amineh Kakabaveh säger att hon kommer fortsätta arbeta i riksdagen ändå. Hon kommer bli en riksdagsledamot som inte tillhör något parti. Det kallas att man är en "politisk vilde".

Uppdatering 2019-08-29: Amineh Kakabaveh säger att hon lämnar Vänsterpartiet själv. Då behöver partiet inte utesluta henne. Hon säger till Ekot att hon stannar kvar i riksdagen till nästa val.