"Belastning för naturen"

Ökad turism valfråga på Färöarna

1:28 min

Färöarna går till parlamentsval och den snabbt ökade turismen har blivit en valfråga på de självstyrande, men inte självständiga öarna.

 – Många tycker att de allt fler turisterna börjar bli en belastning för naturen, säger Ingi Samuelsen redaktör på den färöiska nyhetssajten Portal.

Efter framgångsrika kampanjer de senaste åren så har turismen utvecklas snabbt på Färöarna.

Ifjol fick ögruppen i Nordatlanten, som har drygt 50 000 invånare, besök av cirka 110 000 turister.

Besöksnäringen har, efter den på öarna starkt dominerande fiskeindustrin blivit viktig, men det är vissa som tycker att det närmar sig massturism.

–  Bland annat är det till exempel markägare som nu börjat ta betalt av besökare vill korsa deras ägor säger, Ingi Samuelsen.

Självständighet från Danmark har debatterats på öarna i decennier, men det är ingen stor fråga inför årets val. Förutom turismen handlar debatten snarare om hur man ska förvalta den kraftiga ekonomiska tillväxten som öarna upplevt de senaste åren.

Färöarna styrs i dag av en koalition mellan Socialdemokraterna, det socialliberala partiet Tjóðveldi samt det liberala partiet Framsøkn. Men enligt den senaste opinionsmätningen kommer de förlora makten till den borgerliga oppositionen.