BERLIN

Dödsskjutning av Rysslandskritiker misstänks ha politiskt motiv

1:36 min

Efter dödsskjutningen av en georgisk man i Berlin i fredags tilltar nu misstankarna om att det finns politiska motiv bakom dådet. Källor säger till tyska medier att fallet påminner om andra attentat mot andra Rysslands-kritiker i exil.

Den 40-årige mannen sköts ihjäl vid lunchtid i fredags, i en park i Berlin. En man ska ha cyklat upp bakom honom och skjutit honom i huvudet på nära håll. Strax efter dödsskjutningen greps en 49-årig rysk medborgare när han försökte göra sig av med ett vapen och en cykel genom att kasta det i floden Spree.

Den mördade mannen spelade en viktig roll i kriget i Tjetjenien på 90-talet, i striderna mot Moskva. Han överlevde ett mordförsök i Georgiens huvudstad Tbilisi för några år sedan och sökte därefter politisk asyl i Tyskland.

Den nu gripne mannen anlände till Berlin från Moskva kort innan mordet och polisen har hittat en stor summa pengar på platsen där han hade övernattat. Källor som jobbar med utredningen säger till tidningen Tagesspiegel att det mest sannolika är ett professionellt planerat beställningsmord, och man utreder om det finns ett politiskt motiv. Den tyska riksåklagaren följer fallet noga.

Experter som tidningen Spiegel har talat med drar paralleller till en rad andra angrepp på dissidenter och för Ryssland misshagliga personer i exil, som mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergeij Skripal och hans dotter i Storbritannien förra året. Om det som framkommer i utredningen pekar åt det hållet så kan det få stora politiska konsekvenser.