Problem inom gymnastiksporten med att skydda barn från olämpliga tränare

6:54 min
  • Detta trots att problemen funnits under många år och det har vidtagits åtgärder för att komma till rätta med dem.
  • Barn har vittnat i en utredning om att de har råkat ut för kränkningar, misshandel och pennalism från tränare.
  • Och trots att Gymnastikförbundet stängt av tränare har de kunnat fortsätta vara tränare inom andra klubbar. 

Debatt mellan Gymnastikförbundets generalsekreterare Pia Josephsson och Klas Östberg, idrottsläkare, som var med och slog larm redan 2011.

Lena som egentligen heter något annat är ett av de barn som vittnar om en tränares övergrepp.

– Istället för att hålla mig i handen så höll hon mig här i armhålan, och hon klämde jättehårt så att det blev ett jättestort blåmärke.

Hon var bara 6 år när det hon berättar om inträffade, idag är hon 11. Gymnastiktränaren för klubben i norra Sverige som till en början var snäll och engagerad, började successivt behandla gymnasterna på ett sätt så att träning blev likställt med gråt, ont i magen och ångest. De berättar att tränaren skällde ut dem för att de var för tjocka, de utsattes för förnedrande bestraffningar, nekades att äta på tävlingar och de minsta utsattes även för fysiska övergrepp. Så här säger en av de lite äldre av flickorna som då var 19 år.

– Jag har ju haft den här typen av ledarskap sedan jag var sju år så jag har ju inte vetat av något annat och då säger man ingenting. Man binder en sådan himla nära relation med tränaren så man är ju livrädd för vad som skulle hända om man skulle berätta.

En tredje berättar så här.

– Två andra, det var liksom de tjocka. Jag var mer att jag var dålig. Jag fick mycket utskällningar för att jag aldrig var tillräckligt bra. Jag inte var tillräckligt bra som person, aldrig tillräckligt bra som gymnast.

En fjärde flicka berättar så här.

– Det var jag och en till tjej som var de tjocka gymnasterna som fick väldigt mycket kommentarer om hur vi såg ut och om vad vi åt. Just då tyckte jag att jag gjorde ett försök verkligen för att gå ner i vikt men hon klarade det inte. Det var så man såg det att hon klarade det inte. Det finns toaletter nedanför vår hall och jag minns att man ofta hörde henne gråta där inne. Hon satt mot en vägg och jag minns att jag satte mig bredvid henne och sa "Jag vet hur det är. Jag är också tjock". Det var liksom det enda stöd man kunde ge varandra.

Det här är inte första gången problem med tränare visar sig inom gymnastikrörelsen. 2011 kom larm från idrottsläkare om tränare inom en annan klubb som fått unga flickor att träna 30 timmar i veckan trots skador, ätstörningar och en kultur där prestation har gått före barnens hälsa tillsattes 2012 en utredning av Jonas Stier, professor i sociologi. I den framkom en "odemokratisk kultur, präglad av militäriskt disciplin och bestraffningar" och ett förbund med en "ovillighet att hantera de saker som är mindre bra". Efter detta har Gymnastikförbundet utlovat en åtgärdsplan innehållande bland annat en strategi för en god ledarkultur.
Resultatet håller nu Gymnastikförbundets Generalsekreterare Pia Josephsson i sin hand i form av en färgglad broschyr:

– Svensk gymnastik ska utvecklas i alla dess delar, och för att göra det så finns det olika perspektiv som måste säkerställas. Det är individperspektivet, det är tränaren som måste få förutsättning att utvecklas, det är föreningen som måste må bra, allting bedrivs i föreningsmiljö, och allting utgår från ett barnrättsperspektiv, säger Pia Josephsson.

Det inrättades också en juridisk nämnd, dit man kan anmäla oegentligheter och en gymnastikombudsman.
Förutom klubben i Norrland har Ekot har pratat med föräldrar i ytterligare två klubbar som berättar om tränare som utsatt unga gymnaster för psykisk och fysisk misshandel. Samtliga har hört av sig till gymnastikombudsmannen men inte fått någon hjälp. De berättar att de inte blivit lyssnade på och att gymnastikombudsmannen fått dem att känna att det är de som är problemet.

– Det har jag inte hört. Det är något som jag behöver ta reda på mer om. Man måste komma ihåg att gymnastiken, vi ligger rätt långt fram när det gäller att hantera den här typen av frågor vilket också har gjort att vi är på en läranderesa, säger Pia Josephsson.

Tillbaka till Norrlandsklubben. Det var när tränaren slutade i klubben i början på 2016 som började barnen berätta om att de blivit utsatta dem för fysiska och psykiska övergrepp. Tränaren började då som tränare inom en annan klubb. Norrlandsklubben gjorde dåflera anmälningar till Gymnastikförbundet juridiska nämnd för att tränaren inte ska få fortsätta vara tränare inom gymnastiken. Men anmälningarna har avslagits med hänvisning till att preskribtionstiden gått ut.
Enligt GF:s stadgar har övergrepp inom gymnastiken preskriberats efter två månader. Men i maj i år ändrades preskriptionstiden för allvarliga kränkningar till 10 år.

Trots stora problem sker ett långsamt arbete inom Gymnastikförbundet för att hålla undan olämpliga tränare. För Norrlandsklubben ledde de upprepade larmen till slut till att Gymnastikförbundet tillsatte utredning ledd av en psykolog. Tränaren nekade till anklagelserna men utredningen kom ändå fram till att hon var olämplig att träna barn och hon stängdes av från att vara domare och gå utbildningar inom Gymnastikförbundet. Trots det tränar hon fortfarande barn i en annan klubb då förbundet inte kan hindra enskilda klubbar från att anställa henne, eftersom ansvaret där ligger på klubben.

– Jag vill ändå understryka att med de förändringar som skedde nu på Riksidrottsmötet, för ytterst så är det ju föreningsledningen som är ansvarig över vem dem engagerar som tränare, och om då föreningsledningen väljer att engagera någon som inte har vårt förtroende så kan ju vi se över om de kan vara medlemmar hos oss.

– Så sedan i maj så kan ni i så fall utesluta föreningar som använder sig av tränare som ni tycker är olämpliga?

– Ja.

I ett mejl förklarar gymnastikförbundet efter intervjun att den olämpliga tränaren inte längre är tränare. När vi kontaktar klubben hon är verksam i säger de att hon visst är tränare där.

Flickorna i gymnastikklubben mår idag bättre och har börjat tycka att gymnastik är roligt igen. Men spåren från tränaren sitter ändå kvar:

– Nu förstår man ju vad gymnastik är på riktigt. Det vi har gjort i flera år det är inte gymnastik.

– Vad är det då?

–Det är plågeri.