Kvinna skjuten i Vällingby

Polisen efter mordet: Det är fruktansvärt

2:38 min

Polisen har i dag gjort en teknisk undersökning av brottsplatsen och knackat dörr efter nattens mord på en kvinna i 18-årsåldern i Vällingby i nordvästra Stockholm.

Stephan Kiernan arbetar med polisens långsiktiga satsning mot dödligt skjutvapenvåld i polisområde Stockholm norr:

– Det är fruktansvärt, det är en tragedi. Det är lätt att titta på brottet – vi ska utreda, vi ska fånga gärningsmän – men det är en tragedi för familjen, för brottsoffer, för alla inblandade. Det är viktigt att kunna lösa så många som möjligt av de här utredningarna. Att vi verkligen gör det vi kan polisiärt.

Det var vid halvtvå-tiden i natt som händelsen inträffade. Kvinnan, som är i 18-årsåldern och hemmahörande i Fisksätra i Stockholm, stod inomhus i en lägenhet i Vällingby när en eller flera personer öppnade eld mot lägenhetens fönster från utsidan.

Hur många skott det handlar om vill polisen inte säga, men enligt ett vittne som Ekot pratat med handlar det om ett flertal skott. Flera vittnen har hört av sig till polisen och säger att de hört skott, andra har också sagt att de hörde en bil åka iväg från platsen i samband med skottlossningen.

Kvinnan träffades av skotten och fördes med ambulans till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. Polisen har inlett en förundersökning om mord.

Vällingbybon Ingrid Holmberg säger såhär om det som skett:

– Skrämmande, tragiskt, ganska vidrigt. Man tror nästan inte att det är sant men nu börjar man få acceptera det.

– Det känns väldigt hopplöst, det är för mycket av den här varan.

Polisen har i dag pratat med boende i närheten, gjort en teknisk undersökning och man har också hittat flera tomhylsor på platsen. Annars är polisen förtegen om omständigheterna kring brottet.

Stephan Kiernan säger att polisen gör flera åtgärder för att återskapa tryggheten i området.

– Rent praktiskt nu i dag så handlar det om att få dit uniformer på plats, bevaka brottsplats, träffa vittnen och boenden, fånga upp dem i vardagen. På en längre tidsskala handlar det om att se; hänger det här dådet ihop med något annat, är det något vi ska prioritera i polisområdet eller regionen – och resurssätta det parallellt med utredningsarbetet, det är jätteviktigt.