Dolt problem

Majoritet i riksdagen vill kriminalisera självmordshets

2:26 min

En bred majoritet i riksdagen vill att det ska bli straffbart att uppmana någon att begå självmord. Det visar Ekots rundringning till partierna.

- Det är häpnadsväckande att det inte redan är kriminellt, att man kan sitta och hetsa människor att ta sina liv, på olika nätforum till exempel. Det här är en angelägen fråga att se till att det blir straffbart. Det är en också av de första motioner jag själv lade i riksdagen för tio år sedan, säger Andreas Carlson, Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson och vice ordförande i justitieutskottet.

Regeringens utredare har föreslagit att det ska bli förbjudet att uppmana till självmord. Den som hetsar eller utövar psykisk påverkan mot någon att begå självmord ska kunna dömas till fängelse i högst två år. Uppmaningar till självmord är inte bara "oetiskt och stötande, utan något som kan vara direkt livsfarligt", konstaterar utredaren.

Förslaget är ute på remiss, men redan nu står det klart att en majoritet i riksdagen säger ja till en lagändring, visar Ekots rundringning. I flera andra europeiska länder - som Norge och Frankrike - är hets till självmord redan ett brott.

Centerpartiet har ännu inte tagit ställning, men förutom Kristdemokraterna är även Liberalerna och Moderaterna positiva till en ny straffbestämmelse.

- Vi tycker att det är ett bra förslag, och det är något vi står bakom. Vi ser att det här är ett växande problem, inte minst i spåren av sociala medier, så vi välkomnar det, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson.

- Det är tyvärr helt nödvändigt. I en digitaliserad värld så är detta ett växande samhällsproblem. Här är lagstiftningen viktig, men det är också viktigt att vi parallellt med det ser till att vi kommer vidare med hemlig dataavläsning och annat, så att vi verkligen kan gripa de personer som ägnar sig åt att förstöra livet för andra, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson.

Sverigedemokraterna har i riksdagen motionerat om ett förbud mot att uppmana till självmord - och motiverar det med att "handlingen resulterar i att en medmänniska mister livet."
Även Vänsterpartiet tycker att det är "rimligt" med en kriminalisering, liksom de rödgröna regeringspartierna.

- Vi tycker att det är bra att man är tydlig. Vi har en nollvision gällande självmord och då är det fullt naturligt att det också är brottsligt att hetsa eller uppmana folk att ta sitt liv, säger Fredrik Lundh Sammeli  (S), ordförande i justitieutskottet.

Hur tror du att man ska kunna bevisa att det här brottet har begåtts?
- Det kommer ju att vara svårt, men samtidigt är det här ju en väldigt tydlig signal från samhället, att det är brottsligt och det kommer att avskräcka.

Det finns, enligt regeringens utredare, ingen officiell statistik kring förekomsten av uppmaningar till självmord, utan det beskrivs som ett till stora delar dolt problem.