PSYKIATRI

Feldiagnosen stal tio år – Emma nekas skadestånd

2:22 min

Att få rätt mot psykiatrin är svårt. De flesta som kräver skadestånd får avslag. En av dem är feldiagnostiserade Emma.

– Avslaget gör mig ledsen och förbannad. Budskapet är att det är mitt eget fel att jag fick fel diagnos.

Värmländskan Emma har i tio års tid medicinerats för bipolär sjukdom och borderline syndrom. Till exempel har hon ordinerats litium och neuroleptika samt ECT, elchocker.

– Jag blev sjuk av biverkningarna.

När hon till slut efter nästan tio år fick sin efterfrågade neuropsykiatriska undersökning fastslogs att hon hade adhd - och de andra diagnoserna skrevs av.

Med ny och rätt medicinering beskriver hon att hon för första gången mår bra - och att hon vill gå vidare i livet.

– Men först vill jag ha upprättelse. Psykiatrin gjorde fel och tio år av mitt liv med arbete och småbarnstid blev förstört.

Enligt den utredning som LÖF, landstingens försäkringsbolag, gjort så finns det faktorer som talar för att Emma fått en vårdskada. Det konstateras att en ordentlig grundläggande psykiatrisk utredning saknas och att de ställda diagnoserna aldrig ifrågasatts fast medicineringen inte haft någon långvarig effekt.

Men LÖF lägger större vikt vid de uppgifter som psykiatrin lämnat om att hon visat symptom på bipolär sjukdom, att dessa krävt medicinering och att hon varit ett svårt fall med flera diagnoser.

Emma tänker överklaga beslutet.

– Jag vet att det är svårt att få rätt mot psykiatrin men jag tänker fortsätta kämpa. Jag är inte ensam om att bli feldiagnostiserad och övermedicinerad på det här sättet. Psykiatrin är underbemannad och skriver lätt ut mediciner men har svårare att ge behandling.

Det är svårare för psykiatripatienter att få skadestånd. Enligt Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, var det 40 procent av alla i Sverige som anmälde vårdskador 2018 som fick bifall, medan det för psykiatripatienter endast var 25-30 procent.

Emma heter egentligen något annat.

När P4 Värmland uppmärksammade Emmas fall i ett reportage förra året (28 november 2018), och sökte svar från Region Värmland, sa Maja Deckner, verksamhetschef på öppenpsykiatrin i Karlstad, att man kan bli frisk från diagnoser.

– Om sjukdomsbilden har minskat under tiden, och att det har läkt ut, så kan man ta bort mediciner, sa Maja Deckner då.