RECENSION – TV

MeToo-dramat "Heder" övertydligt men också befriande 

1:40 min

Svenska TV-serien "Heder" om en advokatbyrå med samma namn spelades in under brinnande metoo. Ylva Nilsson har sett de första fyra avsnitten.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

"En kvinna som vill ligger inte still", Alexandra Rapaports brottsmålsadvokat Nour upprepar journalisten och författaren Katarina Wennstams fras likt ett mantra när kvinnorna på advokatbyrån Heder tar strid för sexuellt utsatta kvinnors rättigheter.

Det här är ett ambitiöst projekt, denna originalserie för Viaplay, där namnkunniga skådespelarkvartetten Eva Röse, Julia Dufvenius, Anja Lundquist och Alexandra Rapaport själva ligger bakom serien och redan i en av de första scenerna avhandlas på äkta locker room-manér manspreading, dick pics, kvinnohat och så kallad torskspaning. Jag vill jag nästan ropa: Stopp stopp, vi fattar, ta det lugnt!

Men det gör vi ju inte riktigt, fattar alltså, hur illa det egentligen är. Samtyckeslagen har inte många månader på nacken och när den började gälla fick vissa scener skrivas om.

Så ja, trots viss övertydlighet och en lite krystad gemensam hemlighet advokatkvartetten emellan så behövs en serie som HEDER. Metoo har tagit klivet in i tv-fiktionen en gång för alla och ja, den klarar det så kallade  Bechdeltestet, ni vet där kriteriet är att ha
ha minst två kvinnliga rollfigure som pratar med varandra om något annat än män, med mer än råge. Och det är nästan överraskande befriande.

"Heder" har premiär på Viaplay fredag 30 augusti och på TV 3 senare i höst.