Nu kan du få "böter" på el-sparkcykeln

2:22 min

Synskadades riksförbund sätter ut parkeringspåminnelse på felparkerade el-sparkcyklar. Detta för att uppmärksamma åkare att parkera rätt.

Parkeringspåminnelsen är gul och ser ungefär ut som en parkerings bot utan betalningskrav.

Det är en del av synskadades riksförbunds informationskampanj Gata för alla och tanken är att förbättra kunskapen och villkoren för synskadade i trafik- och gatumiljöer.

– Nu går vi ut och sätter parkeringspåminnelse på de som står fel för att uppmärksamma personerna som använder elsparcyklarna att inte parkera var som helst, folk som har synskador kan snubbla över de och slå sig rejält, säger Alireza G. Alipour, ordförande för synskadades riksförbund Göteborg.

El-sparkcyklarna har varit en snackis sen de lanserades i Sverige, det har pratats över vilka regler som gäller, vilka vägar de får köras på och vart de parkeras. Synskadades riksförbund vill att sparkcyklarna parkeras på bestämda platser istället för att de står fritt på trottoarer och gågator.

– De måste få ha en plats som är anvisad så att man slipper ha de överallt. Människor med synskador tvekar för att gå ut för att det så mycket hinder och det leder till en isolering på grund att vi får en otillgängligare stad, säger Alireza G. Alipour.

El-sparkcyklarna klassas som cyklar och går under samma regler. När det gäller parkeringen så skall den parkeras så att den inte blir ett hinder för andra trafikanter. Men många gånger blir sparkcyklarna ett hinder trots reglerna.

Trafikkontoret i Göteborg är medvetna om att användningen el-sparkcyklar kan få negativa konsekvenser för trafikanter och just nu arbetar kommunen tillsammans med företagen för att få fram en avsiktsförklaring för att försöka förminska problemen.

– En olycka är en olycka för mycket, det vi kan göra är att prata med de mer utsatta och vi har mycket att lära och det är vi öppna för att göra. Vi arbetar med att utveckla får produkt och att informera användarna, säger Erik André, nordenchef på VOI.