Främst bland unga tjejer

Stress, oro och sömnbesvär ökar bland unga

2:16 min

Allt fler unga har symptom på psykisk ohälsa och ökningen är större bland tjejer än bland killar det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som lämnas över till regeringen idag.

– Det vi kan se är ju att det är vanligare bland unga att man upplever stress, trötthet, ont i magen, ont i huvudet och sömnbesvär, alltså det som är symptom på psykisk ohälsa, säger Lena Nyberg.

Rapporten som i dag lämnas över till regeringen visar att allt fler unga mellan 16 och 29 år har de här symptomen - varje dag eller flera gånger i veckan.

Alla symptom har ökat sedan 2007 enligt studien, då hade till exempel var tredje ung person ofta problem med stress, 34 procent, i dag handlar det om omkring hälften av alla unga, 49 procent.

Att den psykiska ohälsan bland unga ökar har även visats i tidigare studier och den nya studien visar att den fortsätter att öka, och allra mest för tjejer.

60 procent av tjejerna uppger till exempel 2018 att de ofta har problem med stress, motsvarande siffra 2007 var 42 procent.
Bland killarna var andelen som har problem med stress ökat från 26 procent 2007 till 36 procent 2018.

– Vi kan se att killar generellt är lite mer nöjda, de tycker till och med att de har för mycket fritid. De är nöjda med sin fritid och man är mer nöjd med både fysisk och psykisk hälsa. Tjejerna tycker att man får lite fritid, de känner sig med stressade och känner av mer psykiska fysiska symtom, säger Lena Nyberg.

Sofie Ekman, som i dag är 26 år drabbades av panikångest när hon var 18 år.

– Alltså det är vidrigt, jag önskar typ ingen människa i hela världen svår ångest. Det är som att vara instängd i ett rum utan fönster eller dörrar och ja du är fast liksom, säger Sofia Ekman.

Hur påverkar det din skolgång när du hade de här problemen på gymnasiet?

– Det påverkar väldigt mycket och det påverkar inte bara skolan utan livet generellt, för det begränsar dig väldigt mycket i allt, säger hon.

Den främsta orsaken till att Sofie började må dåligt tror hon handlar om att hon växte upp i en familj där det fanns alkoholmissbruk, men det fanns även andra saker som påverkade henne.

– Jag haft väldigt stora krav på mig själv, att inte känna att det man gör är tillräckligt utan att man måste prestera lite mer. Och självklart sociala medier påverkar också enormt mycket, säger Sofie Ekman.

I dag mår Sofie bra och kan hantera sin ångest, men äter periodvis antidepressiva läkemedel.

Lena Nyberg, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, menar att många rapporter har uppmärksammat den här utvecklingen men att man nu behöver studera orsakerna närmare.

– Det är också väldigt viktigt därför att vi kan se att det här kan bli ett långt individuellt lidande och en mycket stor samhällskostnad. Vi vet att många av de här unga kommer det ta lång tid att etablera sig i samhällslivet och arbetslivet. Många av dem klarar inte av sina studier, fortsätter Lena Nyberg.