Antagningsprov i sång och bild

Elever kan tvingas söka om till skola i Huddinge

1:54 min

En grundskola i Huddinge kräver godkänt antagningsprov i bild och sång för att elever som redan går på skolan ska få fortsätta. Skolinspektionen ska nu pröva hur skollagen ska tolkas i frågan.

Bakgrunden är att en grundskola i Huddinge, söder om Stockholm, planerar att införa antagningsprov i sång och bild och för att få fortsätta måste eleverna få godkänt.

Enligt skolan innebär det att befintliga elever i några årskurser måste söka om till skolan, vilket många föräldrar har reagerat starkt på. En av dem är är Sofia.

– Jag tycker att det är respektlöst och det kommer som en kalldusch. Det måste faktiskt finnas en förutsägbarhet i verksamheten även om det är en friskola, säger Sofia som inte vill uppge sitt efternamn.

Vad kommer det att innebära för dina barn?
 
– Det skapar förstås oro. De trivs jättebra där. Vi upplever att det är en bra skola och vi vill fortsätta vara där. Barnen vill vara kvar. De vill ha kvar sina klasskamrater, säger Sofia.

Sofia har två barn i Skapaskolan, en friskola i Huddinge med klasserna F till 9. Ett av hennes barn, det som ska börja årskurs fyra nästa läsår måste, som det ser ut nu, klara ett antagningsprov i antingen bild eller sång för att få gå kvar i skolan nästa läsår.

Då vill skolan nämligen införa antagningsprov för alla som söker till skolan. Det gäller även de elever som redan går i skolan och som ska börja årskurs fyra till sju.

Men nu är alltså frågan om skolan verkligen får göra så här.

Ja, säger skolans ägare som har tolkat det tillstånd de fått av Skolinspektionen att ändra inriktning på skolan och i samband med det införa antagningsprov.

Vet ej, säger Skolinspektionen som menar att man inte ens prövat frågan. Carin Clevesjö är tillförordnad enhetschef på Skolinspektionen:

– Det kan ju vara där som tolkningen av skollagen skiljer sig lite åt. Det var inte avsikten i vårt beslut att alla skulle bli rädda för att inte kunna gå kvar, säger Carin Clevesjö.

Skolinspektionen utreder nu den här frågan för första gången så beslutet kommer bli vägledande.

Men grundaren och verksamhetschefen Christer Holger anser att han följer skollagen men säger att han förstår den oro som många föräldrar känner:

– Vi förstår att det uppstår oro i samband med det här och vi ger stöd till alla elever för att de ska få största möjliga chans att fortsätta på våra nya utbildningar. Vi ökar också antalet platser på utbildningen, säger Christer Holger.

Men det lugnar inte föräldern Sofia.

 – Absolut inte, det här är bara för att lugna föräldrarna. Dessutom kommer de här platserna vara öppna för alla i Huddinge och alla andra kommuner runt omkring. Så våra elever blir av med sina skolplatser som de sedan ska tävla om att få tillbaka.

Kerstin Andersson är utbildningsdirektör i Huddinge kommun. Många hör av sig till kommunen, säger hon.

 – De vill fråga om regelverket, då hänvisar vi till Skolinspektionen. De vill fråga om de kan få en plats. Då säger vi att vi kommer att ta emot dem som vill gå i en kommunal skola, säger Kerstin Andersson.